Tuin

Crisis beïnvloedt tuintrends 2010

De tuinbranche kan zich verheugen op een goed 2010, want consumenten geven aan meer uit te zullen geven aan gezelligheid rond het huis. De tuintrends die dan gelden zijn fantasie, creativiteit, romantiek en intimiteit, voorspelt trendwatcher Aafje Nijman. Op de achtergrond blijven thema`s als duurzaamheid, gezondheid, gemak en comfort een belangrijke rol spelen.

Leveranciers hebben weinig van de recessie te vrezen als zij komen met eigentijdse producten en goede communicatie, denkt Nijman. Eigentijds is enerzijds optimisme, dat zich vertaalt in felle kleuren. Anderzijds willen mensen van hun tuin een veilig toevluchtsoord maken, waarbij veel fantasie wordt gebruikt. Verder is onderscheidingsdrang een hot issue, wat kansen biedt voor nicheproducten. Bij milieuvriendelijke producten speelt zowel originaliteit als creativiteit een grote rol.

Niet alleen de strakke, open tuin wordt in 2010 groener, maar ook de stad. Bij de ontwikkeling van nieuwe producten blijft de natuur dan ook de grootste inspiratiebron. Meubels, potten en gebruiksartikelen krijgen een natuurlijker en meer ambachtelijke uitstraling. Ontwerpers zullen proberen om traditie en authenticiteit te gieten in een modern jasje. Nijman onderscheidt drie stijltrends in 2010: de klassieke `exuberant romantic garden`, de fantasierijke `bohemian spirit garden` en de statusgevoelige `closed transparant garden`.

Gebaseerd op: TuinZaken