Architectuur

Crematorium Hofheide volledig ter plaatse in zichtbeton gestort

In Holsbeek wordt reikhalzend uitgekeken naar de oplevering van het crematorium Hofheide. Het project is een ontwerp van het architectenbureau Coussée & Goris in samenwerking met het Spaanse bureau CRC Aranda Pigem Vilalta Arquitectes. Ze kozen voor een combinatie van beton, glas, hout en cortenstaal.Holcim zorgde voor gekleurd zichtbeton dat ter plaatse gestort werd.
Strabag kreeg als aannemer de ruwbouw en de dakbekleding toegewezen. Voor het beton ging Strabag in zee met Holcim. Holcim beschikt over een betoncentrale in Aarschot, dichtbij Holsbeek. Daardoor kon het snel inspelen op de vragen van de werf.

Natuurlijke granulaten
Holcim kleurde het beton van Hofheide op basis van natuurlijke granulaten, maar ook met een kleine fractie kleurpigment. Er waren veertig stalen nodig voor het vinden van de juiste kleur en granulaatverdeling. De levering bestond uit grijs beton (C30/37 EE3 S4 Dmax 22) voor het ondergrondse gedeelte en roestkleurig beton (C30/37 EE3 S4 Dmax 16) voor de ruimtes boven de grond. Alle bovengrondse wanden van gekleurd beton zijn gezandstraald en de buitenwanden zijn daarnaast behandeld met een vochtwerend middel.

Ter plaatste gestort
Prefabelementen gebruiken was geen optie, aangezien de architecten geen verticale of horizontale naden wilden zien. Het zichtbeton is daarom ter plaatse gestort. Het ontwerp vroeg ook om sandwichmuren met een buitenschil van 14 centimeter en een binnenschil van 21 centimeter waarin zowel de krimpwapening als de nutsleidingen en andere voorzieningen moesten geplaatst worden.

Lees verder op Architectura