Architectuur

Cradle to Cradle kamperen in de natuur

Voor de herontwikkeling van kampeerterrein de Kijl in Schoonloo heeft FARO een ontvangst- en ontmoetingsgebouw, een tweetal units met privé sanitair en een unit met collectief sanitair ontworpen. Dit project fungeerde als pilot voor ongeveer 40 natuurkampeerterreinen die herontwikkeld gaan worden. Hierbij gelden een 7-tal ontwerpuitgangspunten: natuurlijk, functioneel, comfortabel, dienstbaar, duurzaam, herkenbaar en verrassend. Het moet resulteren in het verkrijgen van een GreenKey keurmerk. Dit staat voor bewust omgaan met milieu en natuur zonder verlies van comfort en kwaliteit.

Het ontwerp van de gebouwen is exclusief en zal bijdragen aan de identiteit van Staatsbosbeheer. De duurzame onderdelen zijn niet als zodanig herkenbaar maar als vanzelfsprekend geïntegreerd. Ook de speciaal voor dit project ontworpen en geproduceerde meubels zijn een integraal onderdeel van het ontwerp. Het zwaartepunt van het duurzame aspect ligt bij de warmwatervoorziening. Daarnaast was het streven om de gebouwen volledig recyclebaar en CO2 neutraal te maken.

Duurzame aspecten
• Warmwater voorziening en verwarming (lage temperatuur vloerverwarming) van de sanitaire units via zonneboiler in combinatie met pelletkachel (biomassa).
• Energiezuinige LED verlichting met schemer/bewegingssensoren
• Wastafels, afwasplekken en douchemeubel van kunststof composieten gecombineerd met vezels (vlas, hennep, kokos & jute en kunststof hars (milieu impact 50% lager dan conventionele productiemethoden en materialen)
• Waterbesparende kranen en douchekoppen.
• In ontvangstgebouw: vuurplaats voor verwarming met hout uit omliggende eigen bossen (biomassa)
• Gevelbekleding zoveel mogelijk lokaal en duurzaam: larikshout, boomstammen
• Veel van de overige bouwmaterialen recyclebaar, biologisch of technologisch

Architect: FARO Architecten bv
Ontwikkeling: i.s.m. Bureau Buitenom (concept en interieur), Trecodome (milieuadvies), NPSP(kunststof meubilair) , van Ursem(ontwikkeling toiletunits) en Grontmij (landschappelijk ontwerp)
Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Aannemer: o.a. Geugies Bouwbedrijf
Installaties: Aitec
Typologie: ontvangstgebouw en sanitaire ruimten
Gereed: 2008
Fotografie: John Lewis Marshall, Hans Peter Föllmi