Algemeen

Corus-dochter ontwikkelt bomveilig gebouw

“Surefast is een veilig bouwsysteem, het komt in kant-en-klare pakketten naar de bouwplaats en hoeft daar alleen maar geassembleerd te worden. Het is snel, dus een pand is snel te gebruiken of te verhuren, en o, ja, het is ook nog bestand tegen hevige explosies.”

“Iedereen denkt natuurlijk dat we met ons nieuwe bomveilige bouwsysteem Surefast handig inspelen op de terreurgolf en de oorlogsdreiging, dat begrijpen we ook wel”, zegt ir. Jurek Tollocsko, economisch directeur van Corus-dochter Bi-Steel. “Maar ik moet dat toch echt ontkennen. We zijn er al tien jaar mee bezig. Zes jaar geleden zijn we met de proefnemingen begonnen, dat was juist in een tijd dat we allemaal dachten dat de terreur op zijn retour was. ”

Maar tijdens de demonstratie van Surefast door de Britse tak van Corus, afgelopen week bij Lord’s Cricket Club in Londen, werd het bomveilige gebouwtje in elkaar gezet door een groep militairen. Met behulp van een bouwkraan schoven zij het laatste paneel in een van tevoren in acht uur opgezet gebouwtje. Bovendien zijn alle proeven samen met het Britse en Amerikaanse leger uitgevoerd. “Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat er zeker nu veel belangstelling bestaat vanuit legerkringen en bij de overheid die explosieveilige ruimte wil creëren voor vitale onderdelen van de regering.”
Corus wil echter niet ingaan op het gerucht dat het leger een paar bouwpakketten zou hebben meegenomen naar de Golf om er daar commandocentra of explosiemagazijnen mee te bouwen.
Zoals bij veel uitvindingen is het idee simpel.
Bi-Steel bestaat, zoals de naam al zegt, uit twee dikke platen staal. Die zijn met elkaar verbonden door een netwerk aan staafjes, die op een ingenieuze manier aan de platen worden gelast. De staafjes draaien op een speciale machine één voor één heel snel rond – 4000 toeren per minuut – en genereren daarbij zoveel warmte dat ze zich onder druk als het ware zelf vastzetten.
Daardoor ontstaat een vormvaste maar open constructie, die op de bouwplaats wordt volgestort met beton. De panelen kunnen worden geleverd in dikten van 200 tot 700 millimeter.
Surefast komt in beeld op het moment dat de afzonderlijke panelen aan elkaar moeten worden gekoppeld. Nadat een paneel in de ‘buurman’ is geschoven, kan de laatste rij – losse – staafjes worden vastgedraaid. Op die manier wordt ook voorkomen dat de voegen een zwakke plek in het geheel zouden vormen.

Ramkraak
Volgens Hugh Bowerman, de technische man achter Bi-Steel die de constructie met de staafjes uitvond, is het systeem voor vele doeleinden te gebruiken. “Ik heb gehoord van die grote ramkraak in Nederland. Laat ze ons systeem maar eens komen proberen, daar komen ze echt niet doorheen. Bij de testen is een ploeg geniemensen van het Britse leger de muren met branders en zelfs laserstralen te lijf gegaan. Na een half uur was het ze nog niet gelukt er een gat in te branden.”
Volgens Bowerman is een staalbeton gebouw van dit materiaal echter niet alleen bestand tegen explosies van buiten af maar tevens tegen explosies van binnen uit. Voor de hand liggend voorbeeld: de vuurwerkfabriek in Enschede. Bowerman: “Ook dat soort explosies kan, uiteraard binnen bepaalde grenzen, met een constructie van Bi-Steel veel minder gevaar opleveren. Bovendien kun je een groot deel van de schokgolf door het dak naar boven geleiden, zodat nog minder risico voor de omgeving ontstaat.”
Surefast is inmiddels toegepast voor een muur die een ondergrondse parkeergarage in Londen scheidt van de vitale ruimten van een kantoorgebouw.
Bowerman: “Bij veel kantoren zit de essentiële apparatuur, ook bijvoorbeeld computers, onder de grond omdat die zo veiliger staan. Als vlak naast zo’n kelderconstructie een parkeergarage is gehuisvest, dan zou een terrorist of crimineel daar met een auto met explosieven binnen kunnen rijden. Onze scheidingswand voorkomt dat zo’n aanval het gebouw zelf grote schade toebrengt.”
Bowerman noemt verder onder meer banken of geldpakhuizen, gevangenissen of – zeker in deze tijd – bomvrije gebouwen voor vitale overheidsdiensten. Door de panelen van buiten te schilderen of te bekleden met stenen, hout of welk ander materiaal dan ook, is het bomveilige karakter volledig weggemoffeld.

Op maat
Corus fabriceert Bi-Steel in zijn staalfabriek in het Oost-Engelse Scunthorpe. De platen worden op maat gemaakt, compleet met uitsparingen voor ramen, deuren of andere openingen. Het hele ‘bouwwerk’ gaat vervolgens per container naar de bouwplaats om daar te worden geassembleerd.
De locatie kan zich in principe overal ter wereld bevinden. Corus’ verkopers zijn al in onderhandeling met potentiële klanten in de VS en gaan binnenkort ook naar onder meer Kuala Lumpur en Japan. Bowerman: “We maken dit materiaal voorlopig alleen in Scunthorpe. Zeker voor de Europese markt is dat toereikend. Maar als er veel belangstelling uit andere delen van de wereld komt, zullen we misschien daar ook over productie moeten denken. IJmuiden is, denk ik, niet in beeld. Daar wordt wel plaatstaal gemaakt, maar dat is dunner dan dat in Scunthorpe. Bovendien liggen die twee fabrieken te dicht bij elkaar.”
Build for Life