Nieuwbouw

Contouren Filmmuseum zichtbaar

De staalconstructie van het Filmmuseum is gereed. Daarmee zijn de contouren van het nieuwe onderkomen van EYE Film Instituut Nederland zichtbaar geworden. Het ontwerp is van het Weense architectenbureau Delugan Meissl Associated Architects. Het Filmmuseum wordt gebouwd aan de noordelijke IJ-oever in Amsterdam.

De binnen- en buitenruimten van het gebouw zijn ontworpen zonder rechte hoeken. Ook opvallend aan het ontwerp zijn de uitstekende zijden. Aan de zuidoostkant steekt een zijde 32 meter uit, aan de westkant 15 meter. De totale constructie is 23 meter hoog en vangt de krachten van de 930.000 kilo staal op.

De vier filmzalen in het gebouw bieden plaats aan 80, twee maal 120 en 300 bezoekers. In het atrium, met uitzicht over het water, komt een café-restaurant. Een niveau lager bevindt zich het filmlab. Verder komen in het gebouw een winkel, diverse werk- en publieksruimtes en een expositieruimte.

Volgens de architect zal het gebouw ogen als een beeldhouwwerk waarvan de witte huid op talloze manieren licht reflecteert. In het gebouw is geen ruimte hetzelfde. Het centrum van het gebouw wordt gevormd door een grote open ruimte met trappen die (zit)plaats bieden aan honderden bezoekers.

Lees verder op Architectenweb.nl