Consument betaalt bij keuze klusbedrijf voor vertrouwen

  NL   7 mei 2012 Bron: USP Marketing Consultancy
Wanneer consumenten een klusbedrijf kiezen wordt lang niet altijd gekozen voor de goedkoopste aanbieder. Positieve eerdere ervaringen zijn de belangrijkste reden om voor een klusbedrijf te kiezen, zelfs wanneer dit bedrijf een hogere prijs vraagt dan een klusbedrijf waar men geen ervaring mee heeft. Vertrouwen is dus erg belangrijk voor de consument. Ook het hebben van een keurmerk vormt een grote meerwaarde voor de consument; bij de keuze van een klusbedrijf is een keurmerk net zo belangrijk als de aanbeveling van vrienden of bekenden. Dit blijkt uit onderzoek van USP Marketing Consultancy dat eind april is uitgevoerd onder bijna 500 consumenten met een koopwoning.

Consument bereidt om meerprijs te betalen voor bekend klusbedrijf
Bij de keuze van een klusbedrijf zijn eerdere ervaringen veruit het belangrijkste. Eigen ervaringen zijn hierin veruit het belangrijkste, maar ook goede ervaringen van vrienden of bekenden leveren een positieve bijdrage in de keuze voor een klusbedrijf. Op basis van positieve eerdere ervaringen weet men dat een klusbedrijf betrouwbaar is en goed werk levert. Zelfs wanneer men iets meer zou moeten betalen voor een bedrijf waar men eerdere ervaringen mee heeft, dan nog kiest men voor dit bedrijf en niet voor een goedkoper klusbedrijf dat men niet kent. Dit is met name het geval wanneer men zelf eerdere ervaringen heeft met het bedrijf. Wanneer vrienden of kennissen een positieve beoordeling geven aan een klusbedrijf, dan kiest men toch voor een iets duurder klusbedrijf waar men zelf al ervaring mee heeft. Hierbij dient wel opgemerkt te worden dat het geaccepteerde prijsverschil minder groot is dan voor een bedrijf waar men geen enkele ervaring mee heeft. Dit betekent overigens niet dat een klusbedrijf bij een bestaande klant een veel te hoge prijs kan vragen; wanneer het prijsverschil te ver oploopt zal de consument toch overstappen naar een ander bedrijf, dat wordt geselecteerd op basis van ervaringen van vrienden of bekenden, of op basis van het bezit van een keurmerk.Keurmerk belangrijke factor in vertrouwen van de consument
Voor zowel de zakelijke als de particuliere markt is er een grote verscheidenheid aan kwaliteitslabels, waaronder diverse keurmerken, certificeringen en erkenningsregelingen. Waar in de professionele markt de opdrachtgever de eis stelt dat bepaalde keurmerken in het bezit van het klusbedrijf zijn, zijn kwaliteitslabels in de particuliere markt meer een middel om je te onderscheiden van de concurrent. Door middel van een keurmerk kunnen klusbedrijven kwaliteit uitstralen richting de consument om zo vertrouwen te wekken.

Uit het onderzoek komt naar voren dat het bezit van een keurmerk extra vertrouwen geeft. De consument vindt een keurmerk net zo belangrijk als de aanbeveling van vrienden of bekenden wanneer zij een klusbedrijf selecteren. Uit eerdere onderzoeken van USP Marketing Consultancy kwam al naar voren dat klusbedrijven niet altijd een al te positief imago hebben onder consumenten. Er is de afgelopen jaren veel berichtgeving geweest omtrent klusbedrijven die hun afspraken niet nakomen, waardoor een consumenten gedupeerd raakten. Een keurmerk geeft de consument in deze een gevoel van zekerheid daar het een borging vormt van hun investering.
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo