Algemeen

Constructiehout krijgt verplicht CE-markering

Vanaf 2007 mag er binnen de Europese Unie geen enkel bouwproduct zonder CE-markering worden verhandeld. Met de CE-markering geeft de fabrikant aan dat zijn product voldoet aan de Richtlijn Bouwproducten.

Onder deze markering valt massief hout met een rechthoekige doorsnede dat voldoet aan de definities van NEN-EN 14081. CE-markering wordt verplicht voor hout voor dragende toepassingen dat blijvend in bouwwerken verwerkt wordt, producten uit de GWW-sector en producten die onder de gebruiksvoorschriften uit de bouwverordening vallen.

De producent is verantwoordelijk voor de sterktesortering, het aanbrengen van de CE-markering en het opstellen van een conformiteitsverklaring. Hout kan visueel op sterkte gesorteerd worden of met behulp van een machine. Nederland beperkt zich tot visuele sortering.

De producent is verantwoordelijk voor de kennis van het personeel om het hout juist te sorteren. Hiervoor biedt Centrum Hout een cursus aan. Ook moet de producent een kwaliteitscontrolesysteem opstellen, invoeren en onderhouden dat waarborgt dat de gemaakte producten in overeenstemming zijn met het tijdens de typekeuring goedgekeurde product.
Build for Life