Algemeen

Confederatie Bouw tevreden met invoering meldingsplicht

De Confederatie Bouw heeft al jaren van de strijd tegen de oneerlijke concurrentie en het toenemend zwartwerk in de bouwsector een prioritair actiepunt gemaakt. Reeds enkele jaren geleden werd een sectorconvenant afgesloten met de overheid om dit zwartwerk daadkrachtig aan te pakken en één van de wapens in die strijd was volgens de Confederatie precies het in kaart brengen van wie, waar en wanneer actief is op de bouwplaatsen.

Het electronisch registreren en het verplicht maken van een melding voor buitenlandse bedrijven die in België in detachering komen werken, maar ook voor zelfstandigen die hier tijdelijke opdrachten uitvoeren, was dan ook een eerste belangrijke stap die moest gezet worden. Nu nog de stap naar gerichte controle en sanctionering van de illegale praktijken door de sociale inspectie.

Dankzij aanmeldings-en registratiesysteem LIMOSA dat vanaf 1 april operationeel wordt zullen Belgische opdrachtgevers, maar ook de inspectiediensten controles kunnen uitvoeren om zo de oneerlijke concurrentie gericht op te sporen en te beteugelen.

De Confederatie betreurt echter dat de particuliere opdrachtgever niet geviseerd wordt waardoor het zwartwerk in de particuliere woningbouw door illegale bedrijven, schijnzelfstandigen of buitenlandse zelfstandigen verder ongemoeid wordt gelaten. De Confederatie hoopt dan ook dat met deze maatregelen een einde kan worden gemaakt aan de bestaande illegale praktijken en aan de wanpraktijken waarmee onze bonafide bouwbedrijven dagdagelijks op de werkvloer worden geconfronteerd maar waarvoor zij machteloos staan en die het imago en het vakmanschap in de bouw grondig aantasten.
Build for Life