Algemeen

Confederatie Bouw betreurt beslissing elektronische registratie

De ministerraad heeft beslist om het wetsontwerp rond de elektronische registratie van aanwezigheden op de bouwplaats goed te keuren. De Confederatie Bouw betreurt de beslissing, die de aannemers met een administratieve last zal opzadelen zonder dat het een efficiënt middel zal zijn om de fraude te bestrijden.
Voor alle duidelijkheid: de Confederatie Bouw is voorstander van de strijd tegen de fraude en wil meewerken aan een systeem dat de aanwezigheden op de bouwplaats verduidelijkt. Maar dan wel met een systeem dat werkt.

Nu wordt een systeem opgelegd door de overheid dat geen rekening houdt met de realiteit op de bouwplaats. Dat is zo’n complex gegeven dat het voor de leiding een onmogelijke opdracht is om zelf te controleren dat iedereen zich aanmeldt. Fraudeurs zullen zich zeker niet registreren. Het systeem zal dus gebruikt worden door de bonafide bedrijven en werknemers. Maar de sancties, die niet mals zijn, zullen bij verkeerd gebruik van het systeem wel voor hen zijn.

De Confederatie Bouw had gehoopt om samen met de overheid een systeem te kunnen uitwerken dat haalbaar is voor onze bedrijven en rekening houdt met wat nu reeds in onze bedrijven aanwezig is op het vlak van gegevens en technische mogelijkheden. Bovenal betreuren we het gebrek aan overleg.

Ook interessant


Build for Life