Nieuwbouw

Conceptueel bouwen goedkoper en sneller dan traditioneel bouwen

De projectontwikkelaars en woningcorporaties die ervaring hebben met conceptueel bouwen (respectievelijk 43% en 40%) geven aan dat bij nieuwbouwprojecten conceptueel bouwen duidelijk voordelen oplevert ten opzichte van traditioneel bouwen. De voordelen hebben volgens beide marktpartijen voornamelijk betrekking op betere economische prestaties. Van alle ervaringsdeskundige projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties ziet per saldo respectievelijk 53% en 47% meer voordelen in conceptueel bouwen dan in traditioneel bouwen op dit aspect. Ook op de aspecten lagere kosten (projectontwikkelaars: 28% en woningbouwcorporaties: 50%) en doorlooptijd van project/ snelheid (projectontwikkelaars: 28% en woningbouwcorporaties: 65%) zien beide marktpartijen per saldo meer voordelen in conceptueel bouwen. Tenslotte scoren concepten ook op de punten milieu, gemak, zekerheid en transparantie beter dan traditionele bouwwijzen. Al deze voordelen kunnen ingezet worden om de knelpunten bij nieuwbouw aan te pakken: langdurige processen tijdens project, tijdrovende bezigheid voor betrokken partijen en oplopende kosten voor m.n. opdrachtgevers en uitvoerders. Dit blijkt uit onderzoek dat USP Marketing Consultancy in opdracht van Netwerk Conceptueel Bouwen heeft uitgevoerd onder 200 projectontwikkelaars en grotere woningcorporaties.

Conceptueel bouwen levert veel voordelen op t.o.v. traditioneel bouwen Uit een eerder gepubliceerd artikel, gebaseerd op ditzelfde onderzoek, bleek dat langdurige processen tijdens een nieuwbouwproject (dus van initiatief tot oplevering) het grootste knelpunt vormen. Andere knelpunten die relatief veel voorkomen zijn de rompslomp die het voor de opdrachtgevers meebrengt en de betaalbaarheid/ oplopende kosten. Het bouwen met concepten kan een groot deel van deze knelpunten/ ergernissen wegnemen. Dit blijkt wel uit het feit dat de projectontwikkelaars en woningcorporaties die te maken hebben gehad met conceptueel bouwen (resp. 43% en 40%) aangeven dat zij veel voordelen zien in het werken met bestaande concepten ten opzichte van traditioneel bouwen. Per saldo leveren projecten gebouwd volgens het “conceptueel bouwen gedachtegoed” betere economische prestaties: respectievelijk 56% en 54% van de ervaringsdeskundige projectontwikkelaars en woningbouwcorporaties vindt dat conceptmatig tot stand gekomen projecten betere economische prestaties leveren dan traditionele projecten, andersom geldt dit voor slechts 3% en 7% van de projectontwikkelaars en corporaties met ervaring (saldo projectontwikkelaars (PO): 53% en woningbouwcorporaties (WBC): 47%) Dit komt overeen met ca. 20% van de totale populatie ontwikkelaars (saldo in voordeel van conceptueel bouwen: 53% * ervaring met concepten: 43%) en corporaties (47% * 40%). Verder zijn de partijen van mening dat met conceptueel bouwen tegen lagere kosten gebouwd wordt (saldo PO: 28% en WBC: 50%), sneller gebouwd wordt (saldo PO: 28% en WBC: 65%) en deze projecten meer transparantie bieden (saldo PO: 38% en WBC: 35%) dan traditionele bouwprojecten.

Winst behalen door gebruik te maken van concepten Naast het feit dat concepten gebaseerd zijn op ervaringen en er dus leereffecten zijn opgetreden, waar volgende projecten alleen maar beter van kunnen worden, zijn er ook andere aspecten die de weegschaal naar conceptueel bouwen doen doorslaan. Een goede prijs-kwaliteitverhouding en een snellere doorlooptijd zijn hier de belangrijkste componenten van. Projectontwikkelaars en woningcorporaties kunnen dus de ervaren knelpunten – langdurige processen, rompslomp en oplopende kosten als gevolg van de invloed en procedures van de overheid – verminderen, door gebruik te maken van concepten. Concepten zijn al volledig uitgedacht en toegepast en kunnen met enkele minimale aanpassingen toegespitst worden op het eigen project. Als over een paar jaar de nieuwbouwproductie weer zal aantrekken, en er dus een inhaalslag gaat plaatsvinden, is het belangrijk om te weten dat dit proces met de inzet van minder mensen is te versnellen. Ook kunnen concepten een belangrijke rol spelen bij het ‘vergroenen’ van de bouw. De overheid speelt hierbij een essentiële rol. Zij dient de concepten bij voorkeur op landelijk niveau goed te keuren, waarna op lokaal niveau alleen de specifieke kenmerken getoetst hoeven te worden. Op deze manier kan de doorlooptijd van procedures, en dus van bouwprojecten, aanmerkelijk ingekort worden. Als gevolg hiervan kan er de komende jaren snel en efficiënt gebouwd worden met behulp van conceptueel bouwen.