Bedrijfsnieuws

Conceptstore Kookhuys Mafrans opent op 21 november in Leuven

Na bijna een eeuw ervaring in elektrische huishoudapparatuur start de familie Mafrans in Leuven met een gloednieuw concept in België: een beleveniswinkel rond koken. Van keukenbenodigdheden als messen, blenders, wokpannen of espresso-apparaten tot producten voor moleculair koken: in Kookhuys Mafrans kunnen klanten zelf kookmateriaal testen en beleven in een huiselijke loftsetting. De beleveniswinkel opent op 21 november, midden in de Week van de Smaak, met een kookdemonstratie van 'Chef vs. Vlaanderen'-kok Jeroen De Pauw.

Experience shopping: zien is geloven

Elektrozaak Mafrans en kookwinkel Het Kookhuys zijn al jarenlang specialisten wat betreft elektrische huishoudapparatuur en kookbenodigdheden. Met Kookhuys Mafrans start het familiebedrijf nu met een volledig nieuw concept: een beleveniswinkel rond koken en keukenbenodigdheden. Aan verschillende themakookeilandjes kunnen klanten zelf uittesten welk mes het vlotst door een tomaat glijdt, welke grillpan de meest perfecte steak bakt of hoe goed een appel door blender X of Y gaat. In de koffiecorner kunnen ze zien en proeven welk espresso-apparaat de beste schuimlaag maakt en welke cappuccinocreamers de meest perfecte cappuccino afleveren. Zaakvoerder Vital Mafrans: "Ook de nieuwste trends op culinair vlak komen aan bod: onze klanten krijgen advies over moleculaire technieken als espuma's en trage garing - of low temperature cooking - via kookprogramma's in AEG-ovens. Andere trend is Teppan Yaki-koken op een roestvrijstalen teppan-plaat."

Sinds Apple in 2001 de eerste experience stores opende, is experience shopping sterk in opmars: klanten winkelen niet enkel om de producten, maar ook om de ervaringen, dromen en emoties die shoppen oplevert. Tot nog toe volgden vooral multimediazaken de trend met lounchhoekjes waar klanten videospelletjes kunnen spelen of muziek beluisteren. Met de allereerste beleveniswinkel rond koken en keukenbenodigdheden in België pakt Kookhuys Mafrans uit met een primeur.

Themahoeken in loftstijl

Het experienceconcept werd zorgvuldig vertaald in de architectuur en het interieur van Kookhuys Mafrans: de ruimte die architect Karel Medart van LANDarchitecten aanleverde vulde interieurarchitecte Karin Zoons van Studio Satrima in met een lofty sfeer en voor elk winkelgedeelte een eigen stijl.

Karin Zoons: "Klanten moeten in de winkel het gevoel krijgen dat ze in hun eigen keuken staan. Daarom hebben de architect en ik ons bewust ver gehouden van de sfeer van kale loodsen in de doorsnee elektroketen." Een belangrijk deel van de winkelervaring bij Kookhuys Mafrans zit in de gezellige loftsfeer, dankzij de verhoogde podia, lage plafonds en doorkijkopeningen. Karel Medart: "Door het toevoegen van een binnenpatio stroomt daarenboven overvloedig daglicht binnen in de winkel - ook al net als thuis."

Om de producten perfect te laten uitkomen, werkte Zoons in haar ontwerp met indirecte verlichting en strakke, neutrale uitstalkasten in wit en zwart. "In het vroegere Kookhuys kreeg ik altijd al het gevoel in een juwelenwinkel rond te wandelen. Dat gevoel hebben we hier willen creëren: die van een boetiek vol schatten. Het winkelgedeelte vooraan moet de warme sfeer van een Marokkaanse soek oproepen, met een rijke, weelderige overvloed aan kookbenodigdheden voor de Italiaanse, Aziatische of Noord-Afrikaanse keuken."

Het interieur van de winkel wordt verder geritmeerd volgens de kleuren van het nieuwe logo, waarbij elke themahoek een eigen stijl kreeg: warm oranje-rood in de notelaren koffiecorner, groen in de afdeling voor was- en droogmachines - een sector die alsmaar ecologischer wordt - en blauw voor de elektronische huishoudapparaten zoals koelkasten en diepvriezers.

Volgens beide ontwerpers zijn het precies winkels als Kookhuys Mafrans die shoppen in een winkelstad zo plezierig maken. "Eind jaren '80 kozen de broers Mafrans er bewust voor om niet uit te wijken naar de stadsrand. Vandaag merken we hoe winkeliers in de stad steeds meer aandacht schenken aan hun interieur of kiezen voor themawinkels in een bepaalde sfeer - weg van de eenheidsworst en de kale rekken. Shoppen in de stad krijgt zo nét dat tikje meer."

Instituut in Leuven

Familiezaak Mafrans is sinds 1915 een begrip met een uitstraling tot ver buiten Leuven, maar staat nooit stil. Ook nu weer pakt Kookhuys Mafrans uit met een aantal nieuwe merken: onder andere Alessi en Kitchen Aid brengen het totaal op 145 merken. Energiezuinige apparatuur en milieubewust koken is de rode draad doorheen het gamma: koelkasten met bio fresh-systeem bewaren voedsel langer dankzij een juiste temperatuur, no frost-diepvriezers en ovens met een A-label voor energieklasse besparen energie. Er zijn zelfs wasmachines die al vanaf 15° wassen.

"Klanten komen meer dan vroeger langs met vragen", aldus Vital Mafrans. "Van zestigers is geweten dat ze gemakkelijker kleinhandelaars opzoeken voor het persoonlijke advies, maar we merken dat ook dertigers het appreciëren dat onze mensen weten waarover ze spreken. We voelen ons dus gesterkt in onze overtuiging dat dit concept beantwoordt aan een reële vraag: het hele kookgebeuren is voor gezinnen, al dan niet met vrienden, uitgegroeid tot een unieke belevenis."

Kookhuys Mafrans opent op zaterdag 21 november met een feestelijke kookdemonstratie tussen 14 en 17 uur van chef Jeroen De Pauw - bekend van het VTM-programma 'Chef vs. Vlaanderen'. In het kookprogramma ging De Pauw culinaire duels aan met Vlaamse hobbykoks en keukenprinsessen, op 21 november demonstreert hij zijn kookkunsten aan het grote publiek in de nieuwe beleveniswinkel. "Goed kookmateriaal is de basis voor elke kok", aldus nog de chef.
Build for Life