Algemeen

Computerprogramma stuurt fraudecontroles in de bouw

Het nieuwe computerprogramma van de sociale inspectie bevordert gerichte controles. Nu de grote test in de bouwsector heeft bewezen dat het werkt, zal de inspectie het onder meer ook in de horeca, de schoonmaak- en transportsector gebruiken. Dat schrijft De Standaard. Bouwunie is erg tevreden met de nieuwe aanpak. De inspectie kan zich door datamining concentreren op de fraudeurs en de bonafide werkgevers moeten nu niet meer zo vaak lastig gevallen worden. Bouwunie vraagt de inspectie toch ook oog te hebben voor de vele, vaak buitenlandse, aannemers die hier actief zijn en die niet of zeer moeilijk via datamining terug te vinden zijn omdat over hen geen of weinig gegevens gekend zijn. Hiervoor is onder meer een verhoogde samenwerking met de buitenlandse inspectiediensten nodig.

Dankzij een nieuw datasysteem kan de sociale inspectie voorspellen welk bedrijf mogelijk fraudeert. Het computersysteem – “Data mentalist” genoemd - legt een verband tussen allerlei sociale en fiscale gegevens en maakt dan een ranglijst van mogelijke fraudeurs zodat meer gerichte controles mogelijk worden. In de bouwsector werkt het nieuwe systeem al. Twee jaar geleden testte de sociale inspectie het systeem een eerste keer in de bouw en dit jaar lag de focus op het misbruik van het systeem van tijdelijke werkloosheid. Terwijl bij gewone, lukrake controles gemiddeld 26 procent van de bedrijven worden betrapt op een of andere inbreuk, hadden de inspecteurs dankzij de datamining prijs bij 62 procent van de gecontroleerde bouwwerkgevers die op de risicolijst stonden. Tegen eind dit jaar wordt het computerprogramma ook voor de horeca, de schoonmaak- en de transportsector en voor ondernemingen met meer dan vijftig werknemers gebruikt.

De sociale inspectie benadrukt zelf dat het computersysteem niet alles zal bepalen. Ook op basis van andere bronnen of van klachten zullen er controles volgen.

En dat is ook echt nodig, zegt Bouwunie. “We zijn erg tevreden dat het datamining-systeem duidelijk vruchten afwerpt omdat de fraudeurs sneller gevat worden terwijl de inspectie de bonafide bouwbedrijven niet meer zo vaak moet lastigvallen”, aldus Jean-Pierre Waeytens, secretaris-generaal van Bouwunie.

Zoals de inspectie zelf aangeeft, is het dataminingcomputersysteem niet zaligmakend. Ook de gewone controles blijven nodig. Bouwunie vraagt om hierbij ook aandacht te besteden aan aannemers die onder de radar blijven. Het gaat vaak ook om buitenlandse bedrijven of onderdanen. België sloot vorige maand nog een verhoogd samenwerkingsakkoord met Roemenië voor technische ondersteuning op het vlak van inspectie op het werk en betere gegevensuitwisseling. Deze akkoorden en een goede opvolging ervan zijn nodig. Zonder dergelijke samenwerking is het voor de Belgische inspectiediensten immers uiterst moeilijk om hun werk naar behoren te doen. Bouwunie hoopt dat de strijd tegen de misbruiken en de sociale dumping via detachering hierdoor beter bestreden kunnen worden want het is ondertussen 5 na 12 in de bouwsector. Steeds meer bouwvakkers verliezen hun job en steeds meer bouwbedrijven stoppen ermee, terwijl hun opdrachten worden ingepalmd door buitenlandse bedrijven en werknemers die misbruik maken van de Europese regels én het gebrek aan controlemogelijkheden.

Er zijn meer dan genoeg Belgische wetten en regels. Deze moeten gelden voor iedereen die hier actief is, ook voor de buitenlandse bedrijven. Het gaat onder meer over de wet die de schijnzelfstandigheid moet bestrijden, de invoering van de hoofdelijke aansprakelijkheid voor de lonen en het bestrijden van oneigenlijke onderaanneming of detacheringsfraude.
Voor Bouwunie kan het niet dat de Belgische tewerkstelling in de bouwsector dreigt te verdwijnen door de Europese regels inzake vrij verkeer van diensten en werknemers, en het immobilisme van de Europese politiek om fraude en misbruiken effectief te bestrijden.

Ook interessant


Build for Life