Algemeen

Computerbeveiliging begint in eigen huis

Voorkom schade door kwaadwillend of onwetend personeel

Bij het beveiligen van hun netwerk bekommert u zich waarschijnlijk vooral om hackers en virussen van buitenaf. Uw netwerk wordt echter vaker dan u denkt bedreigd door kwaadwillend of onwetend personeel. Vijf maatregelen om uw interne computerveiligheid te verbeteren.

Smartcard of digipas
U kunt nog zo'n high tech-netwerk hebben, het beheer van wachtwoorden blijft problematisch. Mensen roepen hun password naar een collega, schrijven 'm op de onderkant van hun toetsenbord of plakken een memobriefje op de monitor. Daarbij wordt vaak gekozen voor een voor de hand liggende code: de naam van partner, kind of geboortedatum.
Een simpele oplossing: verplicht iedereen regelmatig een nieuw en doordacht wachtwoord te kiezen. Nog beter: een combinatie van een pincode met een smartcard of een digipass. Deze kaartjes - onder andere in gebruik bij het internetbankieren - genereren elke keer een nieuwe inlogcode. Mensen zijn in het algemeen ook voorzichtiger met een pincode dan een wachtwoord.

Draadloze authenticatie
Een medewerker die eenmaal ingelogd is, blijft niet de hele dag achter zijn monitor zitten. Hij loopt even weg voor koffie, een vergadering of toiletbezoek. Daarbij wordt er niet altijd uitgelogd, waardoor intern misbruik nog steeds mogelijk is. Er bestaan echter kaarten die er voor zorgen dat alleen de medewerker met de juiste draadloze kaart op een bepaalde computer kan werken.

Beveiliging laptops
Personeel gaat vaak nonchalant om met spullen van de baas. Prent uw mensen in dat ze zuinig zijn op bijvoorbeeld hun laptop. Vooral het inslaan van een ruitje bij een pompstation is tegenwoordig aan de orde van de dag. Zo'n diefstal kan rampzalig zijn als daarmee belangrijke bedrijfsgegevens op straat komen te liggen. Naast het continu wijzen op de gevaren kunt u de bestanden ook extra beveiligen. Met encryptie worden de bestanden op de harde schijf zo versleuteld dat ze alleen leesbaar zijn met het juiste wachtwoord.

Internetfilters
Hiermee kunt u het surfgedrag van uw medewerkers in de gaten houden. Dergelijke programma's kunnen bepaalde websites blokkeren op basis van de URL of op de inhoud. Ook kunnen ze monitoren welke sites bezocht worden en hoe lang.

E-mailfilters
Hiermee kunnen bepaalde ongewenste attachments of emails met daarin bepaalde woorden worden geblokkeerd. Ook registreert een e-mailfilter welke gebruiker te veel bandbreedte gebruikt door het versturen van grote attachments.
Build for Life