Ventilatie

Compacte ventilatie-eenheid vergemakkelijkt renovatie

Gedecentraliseerde ventilatiesystemen zijn gewoonlijk te groot om zomaar onopvallend boven een raam in te bouwen. En ze zijn ook niet goed te combineren met een rolluikkast. Een compacte, modulair uitgevoerde ventilatie-eenheid moet deze bezwaren ondervangen.

Ventilatie van de verschillende ruimtes in een gebouw gebeurt meestal mechanisch, met ventilatoren. Dat kan centraal, met luchtkanalen en enkele grote ventilatoren op het dak. Of decentraal, zonder uitgebreide luchtkanalen.

Bij gedecentraliseerde, mechanische ventilatie heeft elke ruimte zijn eigen eenheid voor de afvoer van binnen- en de aanvoer van buitenlucht. Bij een moderne ventilatie-eenheid gaan beide luchtstromen door een warmtewisselaar, om zoveel mogelijk warmte uit de binnenlucht over te dragen op de binnenstromende buitenlucht. Deze autonome systemen zijn vaak naast of boven een raam gemonteerd.
R. Raveel was niet tevreden met de bestaande ventilatie-eenheden: “Ze hebben het nadeel dat ze groot zijn, zowel in hoogte als in diepte, en dat ze integraal zichtbaar zijn en dus visueel storend werken. Deze producten worden dan ook moeilijk aanvaard door de architect en dikwijls enkel toegepast om aan bepaalde bouwnormen te voldoen”, schrijft ze in haar octrooiaanvrage. De systemen zijn groot doordat de gebruikte ventilatoren groot zijn. Combinatie met een bestaand rolluik is onmogelijk. En ze zijn niet koppelbaar, zodat de beschikbare raambreedte niet optimaal wordt gebruikt.

Compact
De uitvinder ontwierp een zeer compacte ventilatie-eenheid, waarvan er bij een raam meerdere kunnen worden gecombineerd. De drukval ervan is kleiner dan bij bestaande systemen, waardoor ook de gebruikte ventilatoren kleiner kunnen zijn en ze minder lawaai zullen maken. “Ook de complexiteit naar de montage is fel gereduceerd ten opzichte van gekende systemen”, schrijft Raveel: “Zij bestaat uit het afzagen van een kaderverbredingsprofiel, het samenklipsen van het geheel op het raamkader en het afdekken van de ventilatie-eenheid door middel van het binnen- en het buitenrooster.”
Het ventilatiesysteem bestaat uit twee, drie of meer warmtewisselaars in een behuizing die aan de achterzijde ronde openingen heeft voor de ventilatoren. Elke warmtewisselaar is opgebouwd uit een tiental driehoekige metalen plaatjes met opstaande randen. Er zijn twee verschillende types, die om-en-om zijn gestapeld. Het ene type staat in verbinding met ventilator die de binnenlucht wegzuigt, het andere type met de ventilator die de buitenlucht aanvoert.

Intelligent
De sturing van het systeem gebeurt op intelligente wijze, met sensoren voor de binnen- en buitentemperatuur. De behuizing van de warmtewisselaars en ventilatoren is met de bijbehorende sturingsmodule opgenomen in een ‘hoofdbehuizing’ die aan binnen- en buitenzijde is afgedekt met een decoratief rooster.
Raveel: “Door zijn uiterst kleine hoogte en diepte van 70 millimeter is deze eenheid visueel niet storend en wordt hij door de architect aanvaard, ook al blijft hij zichtbaar. Gezien de beperkte hoogte is hij toepasbaar zowel in nieuwbouw als renovatie. Een aangepast hoogteverschil tussen binnen- en buitenmuur moet niet voorzien worden en de standaard bouwwijze kan toegepast worden.”