Bedrijfsnieuws

Cofinimmo en Befimmo kandidaat-partner staatsbevak

De beursgenoteerde vastgoedbevaks Cofinimmo en Befimmo, de verzekeraar AXA en de Duitse vastgoedgroep IVG zijn kandidaat om in de vastgoedbevak van de federale overheid te stappen. Dat meldt De Tijd.

Binnen enkele weken moeten de kandidaten een voorstel aan de regering overmaken. De federale overheid wil met de nieuwe bevak het beheer van de overheidsgebouwen gedeeltelijk privatiseren.

Het idee om de overheidsgebouwen gedeeltelijk te privatiseren dateert van de begrotingsopmaak 2006. De federale overheid besliste toen dat een bevak wordt opgericht die in een latere fase naar de beurs trekt. Ze overweegt de gebouwen van haar vastgoedagentschappen in de bevak onder te brengen. De operatie kan de schatkist stijven met minstens 560 miljoen euro en maximaal 1,2 miljard euro.

De verkoop van de gebouwen gebeurt in twee stappen. Eerst wordt een privé-partner geselecteerd die in het kapitaal van de bevak stapt. Cofinimmo, Befimmo, AXA en IVG hebben interesse. De privé-partner moet bij voorkeur minstens 150 miljoen euro inbrengen in de vastgoedbevak. In een volgende fase trekt het vehikel naar de beurs. De overheid zou na de twee operaties 25 procent plus een aandeel houden in het kapitaal van de vastgoedbevak.
Build for Life