Algemeen

City Building van Bosch Architects bijna gereed

Architect Martin Groenesteijn was aanwezig bij de recente lezing van John Bosch [van Bosch Architects] die in de Brakke Grond vertelde over eigen werk, onder meer over het grote CityBuilding in Rotterdam dat binnenkort wordt opgeleverd [zie foto].

Martin schrijft: 'In de lezing liet Bosch een aantal plannen zien, waarbij veel saillante details de revue passeerden, zoals de zaken die succesvol waren uitgevoerd maar ook zaken die in de uitvoering minder goed gegaan waren. Hij stelde zich wat dat betreft kwetsbaar op i.p.v. de gebruikelijke lofzang op het eigen succes.
Na de start van het bureau begin jaren 90 in New York, samen met Gordon Haslett, begon het werk met het bouwen van 28 woningen in Amsterdam-Noord. Gevolgd door het RonaldMcDonald huis op de Uithof in Utrecht, een drinkwaterpompstation in Leidse Rijn, hofhuizen in Ypenburg, 115 woningen met horeca en kantoren in het City Building in Rotterdam. Verder een stedebouwkundig plan voor het Rieteiland in IJburg Amsterdam en een stedenbouwkundige studie voor Averne nabij New York. Met name dit laatste plan was interessant vanwege de enorme verdunning die wordt voorgesteld en de potenties die dit heeft voor het landschap. Zoals Bosch zelf zei was de avond eigenlijk twee maanden te vroeg, de plannen in Leidse Rijn, Ypenburg en Rotterdam zijn allemaal bijna opgeleverd, dus nog net niet af.
Door de lezing zat een heldere chronologische en schaalvergrotende lijn. Na de constatering dat architect slechts een klein radertje in een groot systeem is en dat zijn invloed minder groot is dan vaak verondersteld, liet hij zien dat door de steeds grotere en met name stedebouwkundige projecten de rol van de ontwerper kan toenemen. Zo vertelde hij bij een project met 75 betrokkenen te maken te hebben gehad. Hij beschreef zijn rol daarbij als een vlieg op de muur: naar iedereen luisteren en vervolgens je eigen doel bepalen en uitvoeren. Al met al een zeer boeiende avond'.

Build for Life