Architectuur

Chicago-paviljoen UNStudio open voor publiek

Vrijdag vindt de kick-off plaats van het eeuwfeest voor het Burnham Plan in Chicago. Ook worden de paviljoens van UNStudio en Zaha Hadid geopend voor publiek. Eerstgenoemde bureau stuurde alvast wat foto’s vooruit.

De paviljoens in Millenium Park moeten de betrokkenheid van het publiek bij het maken van moedige toekomstplannen als het Chicago Plan (1909) van Daniel Burnham en Edward Bennett vergroten. Er worden komend jaar vele exposities en andere evenementen in de bouwwerkjes van recyclebaar materiaal gehouden.

De vorm van het UNStudio-paviljoen speelt met het stedenbouwkundig plan dat Burnham en Bennett honderd jaar geleden opstelden voor Chicago, door ‘openingen’ en vloeiende vormen aan het rechthoekig patroon toe te voegen. Ook zijn er invloeden van Frank Lloyd Wright’s prairiestijl zichtbaar.

Het paviljoen, gesteund door een inwendige staalconstructie, dient ’s avonds als ‘scherm’ voor een gekleurde projectie van het Chicago Plan. Vrijdagavond zal dit voor het eerst gebeuren, als de festiviteiten voor het openingsweekend beginnen.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl