Nieuwbouw

Centraal station Amsterdam krijgt meer winkelruimte

Het centraal station van Amsterdam wordt voorzien van meer winkelruimte. In 2012 wordt de bouw van twee nieuwe passages aangevangen. Irma Winkenius, projectdirecteur bij NS, verklaart dat na de bouw een dagje winkelen in de hoofdstad kan beginnen in het station. Forensen die na hun werkdag via het cs naar huis gaan kunnen hun boodschappen doen.

De passages worden gebouwd tussen de tunnels onder het spoor en moeten in 2014 klaar zijn. Reizigers kunnen de ruimtes bereiken via de ov-chipkaart. In de nieuwe IJhal zullen onder meer een dokterspost en horecagelegenheden gevestigd worden. De winkels in de passage hebben een ander karakter dan de winkels in de tunnels. De to-go-formules in de tunnels zijn vooral gericht op haastige reizigers, terwijl in de passages luxere winkels komen die ook aantrekkelijk zijn voor niet-reizigers.

De Oostpassage zal een versmarkt, slager, bakker en vishandel bevatten. De Westpassage is meer gericht op merken en zal luxe kledingwinkels, beautyzaken en mediawinkels herbergen. Tot 2020 worden er 30 bouwprojecten uitgevoerd rondom het centraal station.

Gebaseerd op: Het Parool