Interieur

Cemes boven Vermeersch in Vlaams Parlement

Onlangs werd in het Vlaams Parlement de heringerichte zaal 'De Loketten' officieel geopend. Cemes uit Genk, gekend voor plaatsing van spanplafonds met harpoensysteem, werd gevraagd om de zoldering van De Loketten van een nieuw jasje te voorzien. Volledig in lijn met het aspect design en cultuur vormt hun uitvoering van acht strakke plafonds momenteel de hemel boven de tentoonstelling 'Vermeersch'.

Design in Vlaams Parlement

De Loketten behelst de beschermde monumentale zaal van het Vlaams Parlement, waarin zich vroeger de loketten van de Postcheque bevonden en die tegenwoordig fungeert als bezoekers- en tentoonstellingsruimte. In De Loketten is een designpaviljoen opgericht met daarin een brasserie, een parlementswinkel, een lees- en informatiehoek én een ruimte voor voordrachten of culturele evenementen. Met het designpaviljoen wil men de ‘open-huis-politiek’ van het Vlaams Parlement versterken en de bezoeker een aangename opstap geven om kennis te maken met de instelling.

Tentoonstelling Vermeersch

Op 24 maart ging in De Loketten de tentoonstelling ‘Vermeersch’ van start. De expositie verenigt het artistieke parcours van drie generaties Vermeersch, waarbij alle leden, zowel op nationaal als internationaal niveau, artistiek actief zijn. Startend bij José Vermeersch, zijn 3 kinderen Rik, Pol en Vera Vermeersch en zijn 4 kleinkinderen Pieter, Lowie, Tinus en Robin Vermeersch.
Doel van de tentoonstelling is de individuele artistieke diversiteit, van beeldende kunst over wandtapijten tot poëzie, theaterstukken en design, samen te brengen binnen een bindend geheel.
De tentoonstelling wil dit unicum vatten en het voor een breed publiek kenbaar maken.

8 identiteiten verenigd in 1 centrale structuur

De scenografie van de tentoonstelling gaat uit van hoe deze kunstenaarsfamilie als familie is en hoe ieder lid als creatief individu in de wereld staat. Dit wordt tot uitdrukking gebracht in het uniform architecturale karakter van de tentoonstelling. Concreet werd er een structuur opgetrokken die als een centrale masse de ruimte van De Loketten vult en bestaat uit acht iden¬tieke tentoonstellingsruimtes. Binnen deze afzonderlijke eilanden worden de essenties van ieders persoonlijk werk blootgelegd. De specifieke selectie werken biedt een inkijk en zorgt voor een verrijking van het oeuvre. Het is niet altijd een bevestiging van wat gekend is.

Praktisch:

De tentoonstelling loopt nog tot 3 juli 2010, elke werkdag en zaterdag van 10 tot 17 uur. De toegang is gratis.
www.vermeersch-exhibition.be