Vastgoed

CIB Vlaanderen lanceert online platform over vastgoedtransacties

CIB Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging van Vlaamse vastgoedprofessionals, staat niet alleen ten dienste van haar leden, maar CIB Vlaanderen wil ook de vastgoedconsument verder helpen. Daarom lanceert de beroepsvereniging een website voor iedereen met vragen over vastgoedtransacties.

Je huis verkopen of verhuren? Of je zoekt een nieuwe woning? Hoe begin je eraan? En waarmee moet je rekening houden? Er komt heel wat bij kijken… “Voor de consument zijn het beslissende momenten. Niet alleen financieel, maar een goede beslissing inzake vastgoed is vaak ook de basis voor een goed en gelukkig leven”, zegt Kristien Berkein, voorzitter van CIB Vlaanderen. “De vastgoedconsument moet dus met kennis van zaken kunnen beslissen. Kan hij dat op zijn eentje? Neen. Vastgoedtransacties worden steeds moeilijker. Het is niet omdat men her en der wel los rondslingerende informatie op de kop tikt, dat men een goede synthese maakt. Precies hierin schuilt de kracht van de vastgoedprofessional. Hij is een dienstverlener, die de klant in deze cruciale momenten van het (ver)kopen of het (ver)huren van een onroerend goed met raad en daad weet bij te staan. Kopers, verkopers, huurders en verhuurders die de weg kwijt zijn bij hun vastgoedplannen, komen – letterlijk en figuurlijk – thuis bij de vastgoedmakelaar. Want hij kent het abc van het vastgoed door en door. Hij weet het antwoord op de vele vragen.”

Om deze dienstverlening van de vastgoedmakelaar nóg meer te versterken en de consument met vastgoedplannen ook online op weg te helpen, lanceert CIB Vlaanderen www.vastgoedabc.be. En dit in samenwerking met de CIB Federatie Vastgoedmakelaars. Alain Deketelaere, voorzitter CIB Federatie Vastgoedmakelaars: “Vroeger organiseerden we de ‘Dag van de makelaar’. Dit evenement was een informatieve opendeurdag bij alle CIB vastgoedkantoren met als doel de meerwaarde van de vastgoedmakelaar bij vastgoedtransacties extra in het daglicht te stellen. Maar het succes van deze dag was sterk afhankelijk van de ligging van het kantoor, het vastgoedaanbod van het moment, … Daarom hebben we ervoor gekozen om een website op te zetten voor de vastgoedconsument. Hij vindt er een pak nuttige vastgoedinformatie, maar ook de meerwaarde van het werken met een vastgoedmakelaar wordt heel concreet en al even efficiënt in beeld gebracht.”

Kortom, op www.vastgoedabc.be vindt de consument de antwoorden die hem verder helpen met zijn vastgoedplannen. Enerzijds kan je op trefwoord zoeken in het uitgebreide vastgoedlexicon. Anderzijds krijg je een overzicht van de meest gestelde vastgoedvragen. “En we geven open en objectief aan wat wij – professionele dienstverleners bij vastgoedtransacties – voor de koper en de verkoper, voor de huurder en de verhuurder kunnen betekenen”, aldus Alain Deketelaere. “Wie is de vastgoedmakelaar en wat doet hij? Waarom beroep doen op een vastgoedmakelaar? Hoe herken je een correcte vastgoedmakelaar? Wat zijn de deontologische verplichtingen van de vastgoedmakelaar? … Via de handige zoekmodule ‘Vind een vastgoedmakelaar in je buurt’ kan de consument bovendien, in slechts enkele muisklikken, meteen ook een CIB-vastgoedmakelaar in zijn buurt vinden. En uiteraard is vastgoedabc.be ook aanwezig op Facebook en Twitter.”De officiële lancering van www.vastgoedabc.be vond plaats tijdens het 12de CIB Vastgoedcongres in het Kursaal van Oostende afgelopen vrijdag. Met als thema ‘Vastgoedinformatie. Rechten-Plichten-Lusten-Lasten’ bracht CIB Vlaanderen op dit congres ruim 1.170 vastgoedprofessionals samen voor een debat over vastgoedinformatie en meer in het bijzonder over de informatieverplichtingen die in het kader van vastgoedtransacties worden opgelegd. “Ook hier werd nogmaals duidelijk gesteld dat vastgoedtransacties almaar complexer en moeilijker worden en dat de hulp van een vastgoedprofessional hierbij aangewezen is. De consument beseft meer en meer dat een vastgoedtransactie nog moeilijk kan zonder beroep te doen op deskundige begeleiding”, besluit voorzitter van CIB Vlaanderen Kristien Berkein.