Algemeen

Buurt Sportpaleis kampt met stroomstoring

De buurtbewoners van het Sportpaleis in Antwerpen klagen over enkele stroomonderbrekingen de afgelopen week. Als er een evenement is in het Sportpaleis, valt de buurt zonder stroom. "Dinsdag, donderdag, vrijdag en zaterdag hebben we vanaf 18 uur zonder stroom gezeten", zegt Lia Verbrugge, uitbaatster van een krantenwinkel.
"Rond 18 uur openen de meeste horecazaken die overdag dichtblijven als er niets te doen is in het Sportpaleis", zegt ze.

De laatste tijd zijn er rond het Sportpaleis veel zaken bijgekomen. "Het stroomnetwerk kan de piek in het verbruik rond 18 uur niet aan", denkt Verbrugge.

Sommige uitbaters hebben schade geleden door de stroompannes. Enkele, vooral oudere, elektrische toestellen zijn stukgegaan.

Energiedistributeur Eandis kan die schade vergoeden, "maar voor oude toestellen krijg je niets meer", zegt Verbrugge.

De nieuwe horecazaken liggen vooral in de Deurnse wijk Kronenburg. "Dat stroomnetwerk heeft niets te maken met de stroomvoorziening van het Sportpaleis", zegt Jean-Pierre Blomme van Eandis.

Volgens Blomme zijn beschadigde kabels de oorzaak van de stroomstoringen. Door werkzaamheden vroeger zijn er barstjes gekomen in de mantel van de kabels. Wanneer het hard regent, kan de stroom uitvallen.

Alleen als er een stroomonderbreking is, kan Eandis de barsten opsporen en de kabels herstellen. Preventief kan niets gebeuren, zegt Eandis, omdat niet geweten is waar er barsten zijn.

De energiedistributeur zal in 2007 wel investeringen doen om het netwerk in de buurt te versterken.
Build for Life