Architectuur

Buro II ontwerpt passieve sporthal te Beernem

Voor de gemeenschapsinstelling voor jeugddelinquenten De Zande te Beernem werd een uitgebreid masterplan opgesteld in drie fases waarbij de tweede fase, de realisatie van een nieuwe sporthal naar een ontwerp van Buro II, onlangs werd opgeleverd.

In de eerste fase van het masterplan werd de realisatie van een school voorzien. Na de tweede fase, die de bouw van een sporthal voor een jeugdinstelling behelst, volgt de renovatie van de naastgelegen schuur die een (deels) publieke en centrale invulling krijgen.
In nauw overleg met de gemeente werd besloten om de sportinfrastructuur een dubbel gebruik te geven en deze zowel ten dienste te stellen van de jeugdinstelling als deel te laten uitmaken van de openbare gemeentelijke sportinfrastructuur.

Architectuur

Het gebouw neemt een belangrijke plaats in binnen stedelijke omgeving. De verhoudingen zijn gebaseerd op deze van de naastgelegen schuur. De specifieke ligging van de sporthal - tussen de drukke Sint-Andreaslaan en het ‘rechte pad’ op de site van de jeugdinstelling - is volgens de ontwerpers zowel symbolisch als fysisch een belangrijk gegeven. Het gebouw moet via zijn inplanting en bestemming immers een ‘brug’ of overgang belichamen tussen het tijdelijke verblijf binnen de jeugdinstelling en de terugkeer naar het publieke en dagelijkse leven. Binnen de opvatting dat sport een katalysator is om de stressfactoren te reduceren en een overgang naar een leven buiten de instelling geleidelijk te helpen verlopen, zijn sportieve activiteiten zijn een noodzakelijk onderdeel binnen de begeleidingsprogramma’s van de jongeren.

Lees verder op Architectura.be