Tuin

Buiten moet je je net zo prettig voelen als binnen

Werkten tuinarchitecten vroeger op de achtergrond. Tegenwoordig zijn ze soms net zo bekend als Jan des Bouvrie. Neem Dick Beijer, Piet Oudolf en Bart Hoes, om er maar een paar te noemen. Maar ook jonge talenten steken de kop op. Martijn van Haneghem is zo'n jonge loot aan de tuinarchitectuurstam. Pas 32 jaar, maar toch al een hele reputatie opgebouwd. Niet alleen geeft hij vorm aan tuinen, maar hij ontwerpt ook tuinmeubilair.

Samen met zijn broer Jan Willem runt hij het familiebedrijf Van Haneghem in Heiloo. Daar kan niet alleen een indruk worden opgedaan van de tuinen die Martijn ontwerpt, maar er staat ook een keur aan tuinmeubilair van bekende merken, die je elders in Nederland haast niet kunt vinden. En daarnaast natuurlijk zijn eigen tuinmeubilair. "Ik kreeg steeds meer de vraag van opdrachtgevers naar meubilair dat aansloot op mijn tuinontwerpen", vertelt een gedreven Martijn. "En daar mijn interesse in vormgeving verder gaat dan het inrichten van tuinen, ben ik aan het ontwerpen van tuinmeubilair geslagen. Meubilair dat zowel buiten als binnen kan worden gebruikt. Comfortabel, luxe en mooi, zoals de collectie Marbella. Hiervoor heb ik teakhout gebruikt, met een rvs onderstel. Het teak kun je behandelen, maar onbehandeld wordt het op den duur grijs, wat ik wel zo mooi vind. De collectie bestaat uit allemaal losse elementen, zodat je verschillende opstellingen kunt maken, van driezitsbank tot stoel met hocker, waar je lekker languit in kan." Martijn huldigt het standpunt dat je je buiten net zo prettig moet voelen als binnen. De tuin moet één zijn met het huis. "Mijn nieuwe huis, dat nu gebouwd wordt, heeft veel contact met het groen buiten. Overal in huis heb je via enorme raampartijen zicht op de tuin. Zelfs op de wc, die via een wand van glas uitkijkt op een ommuurde binnentuin, waarin een waterpartij en een boom. Niemand kan je overigens op de wc zien zitten, hoor. Ook bij mijn huis heb ik een architect gezocht die mij betrok bij het ontwerp, want het blijft kriebelen dat vormgeven."

Martijn ontwerpt niet alleen grote tuinen. Ook kleine tuinen richt hij in.

Een paar tips voor mensen met een kleine tuin.

-In een kleine tuin komt toch altijd in ieder geval één boom. Met een enkele boom breng je meteen sfeer aan in de tuin. Bovendien kan deze inkijk vanaf de overkant beletten. Door gericht snoeien groeit hij de tuin niet uit.

-Breng hoge afscheidingen aan, ook weer vanwege de inkijk, en laat de wanden begroeien met klimop of ander groen. Je hebt dan meteen het tuingevoel te pakken, zonder dat het groen ruimte inneemt.

-Voor de terrasvloer harde materialen, zoals bijvoorbeeld natuursteen en hout, maar ook betonnen platen ogen mooi.

-En heb je alleen zicht op de tuin via een deur, probeer dan de gevel te veranderen door er bijvoorbeeld een schuifpui in te zetten. Dan heb je ook 's winters plezier van je tuin. -Een paar mooie, supergrote bakken of potten met groen erin en natuurlijk mooi tuinmeubilair en je hebt een eenvoudige, maar toch supermooie en luxe tuin.