Budgetten voor sociale leningen blijven gegarandeerd

  BE   13 maart 2014 Bron: VVH
Naar aanleiding van de berichten dat de budgetten voor sociale leningen zo goed als ‘op’ zijn, willen de Vlaamse huisvestingsmaatschappijen volgende belangrijke nuance aanbrengen. In het Vlaamse woonbeleid worden twee soorten sociale leningen aangeboden. Enerzijds zijn er de sociale leningen voor aankopen (vaak met renovatie) op de private markt tegen een herverdelende interestvoet. Deze budgetten zijn momenteel bijna op.
Daarnaast biedt de VMSW via de sociale huisvestingsmaatschappijen ook sociale leningen aan die gekoppeld zijn aan de sociale koopwoningen die de huisvestingsmaatschappijen realiseren.

Kopers van een sociale woning hoeven zich geen zorgen te maken

‘Voor de ongeveer duizend sociale koopwoningen die dit jaar verkocht worden door de sociale huisvestingsmaatschappijen is wel degelijk budget voor een sociale lening voorzien. De (toekomstige) kopers van een sociale koopwoning hoeven zich dus geen zorgen te maken voor de financiering van hun woning’, zegt Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen.

Meer middelen voor een systeem dat zijn deugdelijkheid heeft bewezen

‘Door de druk op de private leningmarkt blijkt de nood aan een herverdelend systeem van sociale leningen – die aangepast worden in functie van het inkomen – broodnodig. Door koopwoningen te realiseren en hier een sociale lening aan te koppelen, zorgt de sector ook op de eigendomsmarkt voor een sociale, herverdelende correctie en voor structurele woonzekerheid voor haar doelgroep. ‘We vragen dan ook bijkomende middelen voor sociale leningen, een systeem dat zijn deugdelijkheid bewezen heeft. Het kan niet de bedoeling zijn dat er een ‘ratrace’ ontstaat in het begin van het jaar om toch maar een sociale lening te kunnen bemachtigen. Dit lijkt op toestanden uit de oude doos, met “kamperen” voor de deur van de huisvestingsmaatschappijen om “eerst” te zijn tot gevolg’, sluit Mallants af.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo