Zwembaden en (zwem)vijvers

Bubbelen staat garant voor badplezier

Lekker wegzakken in een warm bad is een weldaad. Genieten van een bubbelbad doet daar nog een schepje bovenop. De bellen en bubbels verkwikken, masseren en ontspannen het lichaam zeer geleidelijk. Spieren komen tot rust, de bloedsomloop wordt gestimuleerd en de huid wordt geprikkeld.

En u kunt het daarbij net zo geriefelijk maken als u wilt: met een lekker glaasje erbij, een boek of een tijdschrift, of met zwoele muziek op de achtergrond.

Twee systemen

Er is een aantal termen in omloop als we het over bubbelen hebben. Bubbelbad, whirlpool, antistressbaden of jacuzzi zijn de meest voorkomende. In principe zijn er maar twee soorten bubbelbaden: baden met het hydrosysteem en baden met het spasysteem. Bij het hydrosysteem wordt een deel van het water uit het bad weggezogen en vervolgens rondgepompt via een buizenstelsel en inspuitjets in de zijwanden. Hierdoor gaat het badwater circuleren en ontstaan er bruisende golven.

In het spasysteem spuiten sproeiers (met behulp van een compressor) lucht van buitenaf in het water, waardoor dit gaat borrelen. De sproeiers zijn voorzien van terugslagklepjes, zodat de lucht wel het bad in kan, maar het water niet eruit. Beide systemen zijn ook te combineren. In het hydrosysteem zuigt een pomp (een deel van) het badwater op en spuit het met kracht onder het wateroppervlak weer terug in het bad. De openingen waardoor dat gebeurt heten nozzels. Ze kunnen meestal op een bepaald deel van het lichaam worden gericht. Voor extra massage kunnen de waterstralen worden voorzien van een wateronderbreker, die ook wel "pulsator" heet. Vaak kan de kracht van de waterstralen worden geregeld. Optimaal genieten dus.

Eenvoudige bediening

De meeste bubbelbaden kunt u heel eenvoudig bedienen met behulp van een paneel in de badrand. Er zijn ook baden met afstandsbediening. Een op de rand van het bad geplaatste sensor is het wakend oog van uw bubbelpret, en voert al uw commando's uit. Helemaal comfortabel zijn de baden waarop u via een paneel verschillende programma's kunt instellen, compleet met de tijdsduur erbij.

Het paneel beschikt over een geheugen, dus u hoeft uw favoriete programma('s) maar één keer in te stellen en op te slaan. Wat zeker bijdraagt aan het comfort is de vormgeving van de meeste bubbelbaden. Door uitgekiende lichaamsondersteunende elementen aan te brengen voor armen, benen en hoofd, geniet u nog meer van het constant bewegende water.

Daarnaast is het erg praktisch dat een groot aantal baden over handige hoekjes en plankjes beschikken, waarop u hapjes en drankjes kunt plaatsen. U komt het bad gewoon niet meer uit!

Proefbubbelen

Als u de aanschaf van een bubbelbad overweegt, is het verstandig een afspraak te maken bij een zogenaamde Bubbelshop. U kunt het bubbelen dan in de praktijk ervaren en aan de hand daarvan uw keuze bepalen. Een afspraak regelen doet u via uw installateur.

Foto's: Villeroy & Boch Wellness