Verwarming & Sanitair

Brusselse gezinnen stoten 2.000 ton minder CO2 uit dankzij alternatieve verwarming

Brusselse gezinnen stoten 2.000 ton minder CO2 uit dankzij alternatieve verwarming
Liefst 5.000 Brusselse gezinnen zijn er in één jaar tijd in geslaagd om samen ruim 2.000 ton minder CO2 uit te stoten, dankzij de installatie van een warmtekrachtkoppeling in hun appartementsgebouw. Dat blijkt uit een analyse van Go4Green, het bedrijf dat de warmtekrachtkoppelingen kosteloos heeft geplaatst. In ruil voor de gratis plaatsing, betalen de gezinnen voor het opgewarmde water. Maar ze verdienen dat al snel terug: het toestel zorgt immers voor een stuk gratis elektriciteit, waardoor de totale energiefactuur uiteindelijk met 15 tot 25% daalt. In de komende maanden plaatst het duurzame bedrijf nog meer gratis koppelingen, waarbij het zich nu ook op andere Belgische steden richt.

Een warmtekrachtkoppeling is een machine die werkt op aardgas en in grote gebouwen een rendement van bijna 99% haalt. Dat is te danken aan een performante, kleine motor in de machine die zowel warmte (⅔) als elektriciteit (⅓) genereert. Concreet verwarmt de koppeling gemiddeld 80% van het benodigde water in een appartementsgebouw (sanitair en chauffage) en voorziet het de gemeenschappelijke delen van alle benodigde elektriciteit. De klassieke verwarmingsketel verdwijnt dus niet: het doel is om het gebruik ervan zoveel mogelijk te verminderen.

“Weinigen weten wat een klassieke verwarmingsketel echt verbruikt in een gebouw, terwijl de efficiëntie-verliezen vaak gigantisch zijn. Door een deel van de energievoorziening door een warmtekrachtkoppeling te laten gebeuren, verbetert het rendement van de verbruikte energie in appartementsgebouwen fors. Niet alleen is dat beter voor het milieu, in totaal zal de energiefactuur ook met 15% tot zelfs 25% dalen. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat je met deze groene oplossing een totaal rendement van bijna 99% haalt. Ter vergelijking: met klassieke thermische centrales haal je een rendement van iets meer dan 50%.”

Benoît De Hollain, gedelegeerd bestuurder van Go4Green


Duurzaam

De meeste Belgische appartementsgebouwen staan niet meteen bekend om hun energie-efficiëntie. Zolang de verwarming en het warm water werken, liggen maar weinige syndici of bewoners wakker van het rendement van de verwarmingsinstallatie. Uit cijfers van de groep Go4Green blijkt bijvoorbeeld dat de gemeenschappelijke ketelruimtes in Brussel maar zelden efficiënt zijn, met rendementen rond de 80%.

Ruimte dus voor een duurzame speler die een verminderde energiefactuur koppelt aan een hoger rendement. Concreet maakt Go4Green telkens een audit van het bestaande verwarmingssysteem en installeert daarna een warmtekrachtkoppeling. Daarbij draagt het bedrijf de volledige investering voor de aanschaf en installatie, een budget van ongeveer 120.000 euro per gebouw. Die installatiekosten verdienen ze terug door het warme water aan de bewoners te verkopen. De geproduceerde elektriciteit krijgen de gezinnen er gratis bij.

“Voor het gebouw is er dus geen enkele initiële uitgave nodig, en de besparingen zijn al zichtbaar vanaf de eerste factuur. Omdat we ons rendement op de verkochte energie halen, is het in ons voordeel dat onze machine zoveel mogelijk gebruikt wordt. Daarom zorgen we ook voor een continue monitoring en voeren we onmiddellijk herstellingen uit indien nodig.”

Benoît De Hollain, gedelegeerd bestuurder van Go4Green


2 megawatt lokaal geproduceerd in Brussel

Met haar park van reeds 60 geïnstalleerde warmtekrachtkoppelingen (5.000 wooneenheden), genereert Go4Green intussen al meer dan 2 megawatt (MW) energie in Brussel, vergelijkbaar met de energie die 40.000 zonnepanelen kunnen opwekken. Intussen installeert de groep al elke week een nieuwe machine.

De oplossing, een van de weinige mogelijk “groene” oplossingen in de hoofdstad, is bovendien rendabel voor gebouwen vanaf 15 appartementen. Met de energiebesparing die intussen gerealiseerd werd door het reeds bestaande machinepark, heeft Go4Green nu al een uitstoot van 2.000 ton C02 per jaar kunnen vermijden.

Partnerschap met Triodos

Dit duurzame alternatief is mogelijk dankzij het partnerschap met Triodos Bank, die een krediet van 10 miljoen euro heeft geopend voor Go4Green. Bovendien heeft Triodos ook een financieel vehikel ontworpen waarin elke machine is ondergebracht en verzekerd. Doel is dus om elk probleem te vermijden, ook als Go4Green in financiële moeilijkheden zou komen. Het project krijgt intussen ook al de ondersteuning van een aantal syndici.