Algemeen

Brussel is de op 13 na meest leefbare stad

Brussel staat, net als vorig jaar, op de veertiende plaats in de rangschikking van meest leefbare steden. Amsterdam staat op plaats 13. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de leefkwaliteit in wereldsteden van het onderzoeksbureau Mercer.
Het onderzoeksbureau Mercer stelt de lijst van meest leefbare steden elk jaar samen op basis van tientallen criteria, waaronder economie, onderwijs, openbaar vervoer en recreatie. In totaal worden 215 steden aan die criteria getoetst.

De top tien van de lijst wordt gedomineerd door Europese steden, met Wenen helemaal bovenaan als stad met de beste leefkwaliteit.

Wenen stond vorig jaar nog tweede, maar is nu over de Zwitserse stad Zürich gesprongen. De top drie wordt aangevuld met Genève, ook uit Zwitserland. Brussel staat op veertien, net achter Amsterdam. Helemaal onderaan de lijst staat Bagdad. De hoofdstad van Irak was de afgelopen jaren ook hekkensluiter.

Volgens het onderzoeksbureau Mercer ging de levenskwaliteit in verschillende regio's vorig jaar achteruit. Dat wordt aangetoond door heel wat politieke oproer en onzekerheid over onder meer de volksgezondheid en het klimaat. De financiële crisis die vorig jaar losbarstte, vormt daarbij ook een bron van onrust.

Mercer heeft dit jaar voor het eerst een aparte lijst opgesteld met de steden met de beste infrastructuur. Daarin staat Singapore op 1, gevolgd door München en Kopenhagen. Brussel staat op plaats 24.

De top tien

01 Wenen (Oostenrijk)
02 Zürich (Zwitserland)
03 Genève (Zwitserland)
04 Vancouver (Canada)
05 Auckland (Nieuw-Zeeland)
06 Düsseldorf (Duitsland)
07 München (Duitsland)
08 Frankfurt (Duitsland)
09 Bern (Zwitserland)
10 Sydney (Australië)
13 Amsterdam
14 Brussel
Build for Life