Algemeen

Brussel blijft belangrijk economisch knooppunt

Brussel blijft een belangrijk economisch knooppunt in de wereld. Dat blijkt uit het wereldomvattende onderzoek `Global Urban Analysis, a survey of cities in globalization`. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Gentse professoren Frank Witlox en Ben Derudder. Het onderzoek richtte zich op het gewicht van steden in de wereldeconomie.

Brussel staat daarbij op de 15de plaats. Met deze positie blijkt Brussel zich beter te kunnen handhaven in de wereld dan tal van andere steden. Zo lijdt Brussel minder sterk onder de opkomst van steden in het oosten en nieuwe knooppunten als Moskou, Singapore of Sjanghai. Steden als Los Angeles en Chicago in de VS en Frankfurt en Amsterdam in Europa lijken meer last te hebben van deze ontwikkelingen. Voor het onderzoek is gekeken naar de waarde van steden op het gebied van financiële diensten, accountancy, advertentiebureaus, juridische dienstverlening en managementconsultancy.

Omdat Brussel onder meer de standplaats is van de Europese Commissie, zitten er in de Belgische hoofdstad veel advocatenkantoren uit de wereldtop. Mede hierdoor blijft Brussel zich profileren met een waarde van 0,63. Van de Europese steden moet Brussel alleen Londen (1ste plaats met 1,00 samen met New York), Parijs (0,78), Milaan (0,69) en Madrid (0,65) voor laten gaan.

Gebaseerd op: trends
Build for Life