Algemeen

Brand zet bejaarden buiten

Een brand in een appartementsgebouw aan de Leliestraat 1-81 heeft zaterdagochtend alle bewoners, voornamelijk bejaarden, de straat op gejaagd. Twee vrouwen werden bevangen door de rook en moesten voor verzorging naar het ziekenhuis. De oorzaak is een kortsluiting in een electrische rolstoel die aan het opladen was.

Van de electrische rolstoel, die vrijdagavond in de hal van het appartementsgebouw op het electriciteitsnet was aangesloten om op te laden, schoot zaterdag niet veel meer over dan een zwartgeblakerd hoopje ijzer. Ook een andere electrische rolstoel werd helemaal vernield.

Volgens het parket is de oorzaak van de brand een kortsluiting in de oplader van de rolstoel. De kortsluiting zorgde rond 6.15 uur voor een korte maar hevige brand die een deel van de hal van het flatgebouw vernielde en voor een aanzienlijke rookschade zorgde.

Door het snelle optreden van de brandweer kon erger worden voorkomen. Een 52-jarig bewoonster en een 60-jarige buurvrouw, die hartpatiënte is, werden bevangen door de rook en moesten voor verzorging naar het algemeen ziekenhuis Jan Palfijn. De vele andere bewoners kwamen er met de schrik vanaf. Ze werden allemaal geëvacueerd uit voorzorg.

Gewekt
,,Ik werd gewekt door de brandweersirenes en zag door het raam hoe een brandweerladder werd uitgeschoven. Het volgende moment klopte er al iemand aan mijn deur om me naar buiten te begeleiden. De liften werkten niet meer dus moesten we met de trap'', getuigt de bejaarde Martha Lievens. ,,Buiten kreeg ik een stoel aangeboden en ik zag hoe een bewoonster op een draagberrie werd weggebracht. Schrik dat ik had, mijn hart klopte tegen minstens honderd per uur. Maar het is allemaal goedgekomen. We kunnen zelfs al opnieuw in ons appartement binnen, al ruikt het in het gebouw nog naar de brand'', vertelt Martha opgelucht.

Het gebouw bestaat uit sociale appartementen en is eigendom van de stad. Schepen voor Sociale Zaken Martine De Regge kwam zich zaterdagochtend persoonlijk van de toestand vergewissen. De twee bewoonsters bleven zaterdag de hele dag voor verdere verzorging in het ziekenhuis.
Build for Life