Algemeen

Brabantse Staten tonen verontwaardiging over Heijmans-deal

Het Noord-Brabantse provinciebestuur heeft Provinciale Staten niet geïnformeerd over de aankoop van bouwterreinen van bouwbedrijf Heijmans. Hoewel het vertrouwen van de statenleden in het college van Gedeputeerde Staten (GS) is aangetast, heeft de kwestie vooralsnog geen consequenties voor het college.

Dat bleek tijdens de vergadering van de commissies Ruimte & Milieu en Bestuur & Middelen. Daar bleek dat de meeste fracties echter wel van mening waren dat de deal met Heijmans als politiek en bestuurlijk gevoelig beschouwd kan worden. `Wat is beursgevoelige informatie als Heijmans zelf eerder had aangegeven geld nodig te hebben en daarvoor grond te gaan verkopen?`, vroeg GoenLinks-statenlid Martens zich retorisch af, doelend op het feit dat GS de beursnotering van Heijmans gebruikte als excuus voor de geheimhouding.

De Zuidelijke Rekenkamer leverde eveneens forse kritiek op het provinciebestuur. Dat zou zich moeten houden aan Europese regels ter voorkoming van verboden staatssteun. De provincie had ook een onafhankelijke taxatie moeten uitvoeren naar de waarde van de 32 ha grond, die voor 9 miljoen euro van het zieltogende Heijmans werd overgenomen.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad
Build for Life