Algemeen

Bouwwereld laat bouwfraude achter zich

De Nederlandse bouwwereld laat de bouwfraude achter zich. De sector betaalt verschillende partijen voor de bouwfraude een afkoopsom van € 50 miljoen. Een aanzienlijk deel van dat bedrag wordt uitgekeerd aan gedupeerde gemeenten.

De stichting Regres heeft namens 68 gemeenten als onderhandelaar opgetreden. De gemeenten zijn tevreden met de financiele compensatie, zo is in het magazine Binnenlands Bestuur te lezen.

Het is onmogelijk om uit te rekenen welke schade de gemeenten werkelijk hebben geleden en voortzetting van juridische procedures is daarnaast te kostbaar. Bedrijven die bij de bouwfraude betrokken waren, zijn bij de gemeenten ook nog steeds welkom. Er is geen zwarte lijst opgesteld, maar gemeenten zijn er wel vrij in om bepaalde bedrijven bij onderhandse aanbestedingen uit te sluiten.

De meeste gemeenten hebben nieuwe regels opgesteld om een-op-een deals tussen ambtenaar en bouwbedrijf in de toekomst te voorkomen. Diverse gemeenten hebben inmiddels ook inkoopcoordinatoren aangesteld, en de dossiervorming is verbeterd. Op deze manier wordt een scherper beeld van de prijzen verkregen. Bovendien wordt de zuiverheid van de procedure via de nieuwe aanbestedingsregels strenger bewaakt.
Build for Life