Algemeen

Bouwvergunning een maand sneller

De Vlaamse administratie geeft dubbel zo snel een bouwadvies als vijf jaar geleden. Wie een huis bouwt of renoveert, krijgt daardoor ruim een maand sneller uitsluitsel over zijn bouwaanvraag. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid Carl Decaluwé (CD&V).

Wie een stedenbouwkundige vergunning aanvraagt, moet in Vlaanderen na ten hoogste 75 dagen een antwoord krijgen van zijn gemeente. Tijdens die periode stuurt de gemeente heel wat aanvragen door naar een gemachtigd ambtenaar van de Vlaamse overheid. Hij geeft een advies over de bouwaanvraag. Als het negatief is, moet de gemeente het volgen. Omdat hij veel te zeggen heeft over bouwdossiers, wordt hij ook wel eens de 'almachtige ambtenaar' genoemd.

Ook over de snelheid van de procedure is hij vaak almachtig. In 2003 klaagde de Bouwunie, toen nog Nacebo, bij de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk Van Mechelen (VLD), over de lange doorlooptijd van een bouwdossier. Dat had toen alles te maken met de tijd die de gemachtigd ambtenaar nodig had om een advies te geven.

De jongste jaren gaat een en ander opvallend sneller, blijkt uit een parlementaire vraag van Carl Decaluwé (CD&V) aan Van Mechelen. In 2000 trok een stedenbouwkundig ambtenaar gemiddeld nog 75 dagen uit om zijn advies te geven. Dit jaar is dat 35 dagen geworden, minder dan de helft. Een bouwvergunning krijgen gaat het snelst in Vlaams-Brabant. De ambtenaar geeft er zijn advies in 17 dagen. In Antwerpen duurt dat het langst: 41 dagen.
Build for Life