Algemeen

Bouwunie wil strijd tegen illegale tewerkstelling intensifiëren

Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, vindt het goed dat de inspectie de bouwwerven (in Brussel maar ook elders) goed en meer controleert en zo illegale tewerkstelling opspoort. Zwartwerk en alle andere vormen van oneerlijke concurrentie in de bouwsector moeten streng en kordaat aangepakt worden. Dat is ook de reden waarom Bouwunie zelf aan de bevoegde overheid heeft gevraagd om gerichter te controleren. Dit is nodig om de deloyale concurrentie in de bouw te bestrijden en het imago van de bouw in ere te herstellen.
Bouwunie peilde vorig jaar nog bij haar leden naar de voor hen prioritaire acties om oneerlijke concurrentie te bannen. De top drie van hun antwoorden zag er als volgt uit:
1. strengere aanpak door gerichte controles en inspecties;
2. betaalbare overuren om concurrentieel te zijn (flexibiliteit);
3. opleiden van Belgische werklozen en werkzoekenden om bouwjobs in te vullen.

Bouwunie waarschuwt de overheid om geen bijkomende regeltjes en administratieve rompslomp op te leggen aan de talrijke bouwbedrijven die wel ter goeder trouw handelen. Het is de bedoeling om de rotte appels eruit te halen. Wie illegale tewerkstelling organiseert en andere wetten en regels aan z’n laars lapt, trekt zich ook niets aan van bijkomende verplichtingen (bv. melding of invoeren van een elektronische aanwezigheidsregistratie voor alle bouwvakkers) waardoor dergelijke werkwijze het doel voorbijschiet. De “slechten” ontspringen de dans en de bonafide bouwbedrijven krijgen extra lasten opgelegd. Voor Bouwunie is het onaanvaardbaar dat er bijkomende verplichtingen worden opgelegd aan bedrijven die niet frauderen. De bouwbedrijven zijn de bijkomende administratieve verplichtingen zat. De overheid moet de bestaande wetgevingen beter hanteren om de fraudeurs te pakken en beter gebruikmaken van haar verschillende databanken (door ze beter met elkaar te laten communiceren) om zo nog gerichter te kunnen controleren. In geen geval mag de ganse sector onderworpen worden aan verplichtingen die enkel nuttig of uitvoerbaar zijn op grote werven.

Bouwunie is van mening dat de overheid de correct werkende aannemers en hun klanten beter moet belonen. Door voor deze bouwbedrijven lagere lasten op te leggen en een versoepeling van de overurensystemen toe te laten, en door de klanten extra fiscale voordelen te geven. Het succes van de belastingvermindering voor energiebesparende maatregelen bewijst dat dit werkt. De belastingvermindering gaat enkel naar wie een factuur van een geregistreerde aannemer kan voorleggen. De klant heeft er alle belang bij om een factuur te eisen.

Om de malafide praktijken aan banden te leggen, pleegt Bouwunie overleg met o.a. de bevoegde staatssecretaris voor de coördinatie van de fraudebestrijding Carl Devlies. Het jongste gesprek was alvast hoopgevend.

Ook interessant


Build for Life