Algemeen

Bouwunie tevreden met stimulansen bouw in relanceplan

De federale regering verlaagt gedurende één jaar het toepasbare btw-tarief (van 21% naar 6%) op de eerste schijf van 50.000 euro van een nieuwbouwproject . Dit komt voor de bouwer neer op een besparing van 7.500 euro. Deze maatregel kadert in het economische herstelplan van de regering. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, is tevreden. De, weliswaar tijdelijke, btw-verlaging kan de nieuwbouw het broodnodige duwtje in de rug geven en ervoor zorgen dat er geen ontslagen vallen in de sector. Ook de veralgemening tot het volledige grondgebied van de verlaagde btw van 6% bij vernieuwbouw na sloopwerken, de verlaging van de btw van 12% naar 6% voor de publieke sociale woningbouw en de verruiming van de belastingverminderingen voor energiebesparende investeringen, vallen in goede aarde.

Spijtig genoeg vallen de schilders grotendeels uit de boot van het relanceplan. Bouwunie vraagt de regering bijkomende maatregelen te nemen om deze zwaar getroffen sector te ondersteunen. De schildersbedrijven hebben door de crisis te weinig werk. Ze krijgen minder opdrachten én worden extra zwaar beconcurreerd door tijdelijke werklozen. Bouwunie vraagt de herinvoering van de dienstencheques voor schilderwerken.
Slecht nieuws is het advies van de Europese Commissie om voortaan 21% btw te heffen op bouwgrond die samen met een nieuwe woning wordt gekocht. Bouwunie betreurt dit standpunt en steunt de vraag van Vlaams minister van Begroting Dirk Van Mechelen om het btw-tarief op deze gronden terug te brengen tot 6%.

Uit de bouwbarometer die Bouwunie elk kwartaal publiceert, blijkt dat een kwart van de bouwbedrijven door de crisis minder werk heeft. Voor het eerst in vijf jaar is een meerderheid van de bedrijfsleiders pessimistisch gestemd. Een derde van de bouwbedrijven verwacht voor de komende maanden een minder goed gevuld orderboekje, de helft krijgt minder tot geen ondertekende offertes binnen. De tijdelijke btw-verlaging kan daarin een positieve verandering brengen. Bouwunie is tevreden met deze maatregel.

Uit een enquête van Bouwunie bij 150 schildersbedrijven blijkt dat deze nog zwaarder getroffen worden door de crisis dan de andere subsectoren van de bouw. 85% van de schilders krijgt nu al minder ondertekende offertes binnen. 28% heeft zelfs klanten die hun al bevestigde werken of offertes simpelweg annuleren. Klanten stellen hun werken uit of bergen ze zelfs definitief op. Als de crisis aanhoudt, zal 25% van de ondervraagde schildersbedrijven werknemers moeten ontslaan.
Bouwunie vraagt de regering effectieve steunmaatregelen voor deze sector en stelt voor om de dienstencheques voor schilderwerken her in te voeren. Deze cheques waarmee klanten de werkuren van een geregistreerde schilder kunnen betalen, leverden in 1999 een sterke toename van het aantal opdrachten voor schilderbedrijven op én een duidelijke verschuiving van het zwartwerk naar de reguliere schilderssector. Het systeem kwam voortijdig aan zijn einde wegens het grote succes. Nochtans was dit een doeltreffend middel tegen zwartwerk en voor reguliere tewerkstelling. Bijna de helft van de schildersbedrijven wilde immers minstens één extra werknemer aanwerven indien het dienstenchequesysteem bleef voortbestaan. Hierdoor en door de terugverdieneffecten van de meeropbrengsten aan belastingen, btw en sociale zekerheid, was de operatie voor de overheid budgettair neutraal.

Voor het sneller betalen van facturen heeft de regering 400 miljoen klaarliggen. De overheid moet haar facturen betalen binnen 60 tot 90 dagen. Vaak respecteert ze die termijn niet, waardoor bouwbedrijven op hun beurt de eigen leveranciers, onderaannemers, personeel en belastingen niet op tijd kunnen betalen. Bouwunie juicht het tijdig betalen door de overheid dus toe en wijst erop dat dit een permanente betrachting moet zijn. Bedrijven die met een laattijdige betaling van de overheid te maken hebben, kunnen hun ervaringen trouwens overmaken aan minister voor Ondernemen en Vereenvoudigen, Vincent Van Quickenborne. Ze moeten hiervoor surfen naar het speciale meldpunt op de website www.Quickonomie.be. De minister wil voldoende concrete voorbeelden verzamelen om het probleem op een structurele manier aan te pakken. Een prima initiatief, aldus Bouwunie alhoewel zij hoopt dat geen enkel bouwbedrijf hiervan gebruik zal moeten maken.

Positief is voorts dat de bouwbedrijven voortaan minder lang zullen moeten wachten op de terugbetaling van hun btw-tegoeden en dat er meer goedkopere overuren komen.

BTW op gronden bij verkoop nieuwbouw en grond

Bouwunie betreurt ten zeerste het Europees standpunt inzake btw-heffing op gronden, wanneer deze verkocht worden samen met een nieuwbouw. Tot op vandaag geldt er bij een verkoop van een nieuwe woning of een nieuw appartement, inclusief grond, de regel van de gesplitste prijs. Dit wil zeggen dat er 21% btw geheven wordt op het prijsgedeelte van de nieuwe woning of het nieuwe appartement, en registratierechten op het prijsgedeelte van de grond. Vanaf het moment dat dit nieuwe Europese standpunt in de Belgische wetgeving vertaald is, zal men bij verkoop van een nieuwe woning of een nieuw appartement over het geheel van de prijs 21% btw moeten betalen, inclusief over het prijsgedeelte van de grond.

In de huidige economische malaise is dergelijke maatregel volledig uit den boze! De prijzen voor de particulieren die een nieuwe woning of een nieuw appartement wensen te kopen gaan op die manier sterk de hoogte in. Dit holt ook de tijdelijke btw-verlaging op de eerste schijf van 50.000 euro uit.
Bouwunie steunt daarom de vraag van de Vlaamse minister van begroting Dirk Van Mechelen om het btw-tarief op dergelijke gronden op 6% te brengen. Ook is het van belang dat de overheid het Europese standpunt zeer strikt en eng interpreteert in de Belgische wetgeving, zodat bouwers gebruik kunnen maken van een aantal alternatieve vervreemdingsformules en zo buiten het toepassingsgebied van de nieuwe maatregel vallen.
Build for Life