Algemeen

Bouwunie reikt nieuwe 'EnergieBewuste Aannemer'-labels uit

Duurzaam en energiebewust bouwen en verbouwen is meer en meer de norm. Klanten zijn op zoek naar bouwbedrijven die hen hierbij met raad en daad kunnen bijstaan. Bouwunie creëerde het label “energiebewuste aannemer” om deze zoektocht te vergemakkelijken. Bouwbedrijven die het label behalen, hebben aangetoond - via cursussen, een examen en duidelijke engagementen - dat ze bewust omgaan met duurzaam en energiebewust (ver)bouwen en hun klanten deskundig kunnen adviseren en begeleiden. Dit alles wordt gecontroleerd door een auditcomité met daarin een extern keuringsorganisme.

De tweede lichting “Energiebewuste Aannemers” ontvingen zaterdag jl. hun label uit handen van de jury tijdens het Bouwunie-congres “Innoverend renoveren”. Het label blijft 3 jaar geldig. Tussentijdse controles moeten ervoor zorgen dat de houders van het label hun engagementen blijven nakomen. Met het label onderscheidt de energiebewuste aannemer zich, in de eerste plaats van hen die de term "energiebewust" gebruiken maar deze niet altijd naar behoren invullen.

Wie vandaag bouwt of renoveert, ligt veel meer dan vroeger wakker van het duurzame karakter van zijn of haar (ver)bouwproject. Minder milieuvervuiling en vooral meer energiebesparing zijn echte aandachtspunten. Professioneel advies inwinnen, op maat van het specifieke project is dan onontbeerlijk. De (ver)bouwer gaat daarvoor best in zee met de juiste partners: een architect en aannemer(s) die op voorhand meedenken, de woning in de totaliteit bekijken en op de hoogte zijn van de juiste ontwerpen, technieken en materialen om energiezuinig te bouwen. Maar hoe vind je de juiste aannemer? Bouwunie beantwoordt deze vraag met het label “Energiebewuste Aannemer” dat enkel verkregen kan worden door bouwbedrijven die een uitgestippeld traject hebben afgelegd en aan welbepaalde voorwaarden voldoen:
  • De energiebewuste aannemer is de aannemer die voldoende opgeleid is om energiebewust te kunnen bouwen en de klant hierover in te lichten. De bedrijfsleider(s) en de werfleider(s) van het bouwbedrijf moeten het opleidingsprogramma “EnergieBewuste Aannemer” volgen, bestaande uit vier opleidingsmodules die inzicht geven in de principes en aandachtspunten van het energiezuinig bouwen. De deelnemers verwerven een degelijke theoretische basiskennis op het vlak van isoleren, ventileren, verwarmen, koelen, … Het bewijs van deze kennis blijkt op het einde van het opleidingsprogramma uit de testresultaten. Enkel wie meer dan 60% behaalde, kan overgaan tot de volgende fase.
  • De energiebewuste aannemer voldoet aan een aantal algemene bepalingen zoals correct ingeschreven zijn in de KruispuntBankOndernemingen (KBO), de vestigingswetgeving in de bouwsector respecteren, de sociale en fiscale bijdragen correct betalen, ...
  • De energiebewuste aannemer engageert zich om zijn personeel jaarlijkse cursussen m.b.t. energiezuinig bouwen te laten volgen
  • De energiebewuste aannemer werkt enkel met onderaannemers die voldoende bekwaam zijn om energiezuinig te bouwen.
  • De energiebewuste aannemer gaat schriftelijke contracten aan met zijn klant, met daarin duidelijke en ondubbelzinnige afspraken over de prijs, en het gebruik van algemene aannemingsvoorwaarden zonder het gebruik van onwettige clausules.

De tweede lichting van 25 “Energiebewuste Aannemers” ontvingen zaterdag tijdens het congres “Innoverend renoveren” hun label uit handen van Hilde Masschelein, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie, Willy De Backer van het extern keuringsorganisme BCC-CBC NV (Belgisch Centrum voor Certificatie N.V.) en Jan Schaerlaekens, kabinetsmedewerker van Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche die het EBA-label toejuicht als middel om in Vlaanderen energiezuiniger te bouwen en te renoveren.

Build for Life