Algemeen

Bouwunie over strijd Vanvelthoven tegen sociale fraude

Minister van Werk Peter Vanvelthoven wil de strijd tegen de sociale fraude en de illegale arbeid opvoeren. Hij focust daarbij op preventie. Bouwunie steunt de denkpistes van de minister maar wil deze concreter ingevuld zien. Van belang zijn objectieve en duidelijke criteria. Wanneer is er sprake van dumpingprijzen ? Extreme gevallen vormen nooit een probleem. Iemand die een werk uitvoert voor 3 of 4 euro per uur kan nooit in orde zijn met alle sociale en fiscale verplichtingen. Je kan dit vergelijken met het kunnen aankopen van een handtas van Delvaux voor 25 euro. Iedere consument weet dan wel dat er iets niet pluis is. Maar vanaf wanneer spreek je over normale prijzen ? De schemerzone is groot. Voor Bouwnie is het dan ook noodzakelijk dat er objectieve cijfers komen zodat het voor iedereen duidelijk is wat normaal is en wat niet.

Ook het criterium "sociaalrechtelijke inbreuken" moet objectieve maatstaven krijgen. Bouwunie pleit voor het ontwikkelen van een website waarop iedereen kan nagaan of een buitenlandse onderneming in orde is. Daarnaast wijst Bouwunie op de noodzaak van een checklist met te onderzoeken punten.

Het gebrek aan duidelijke en objectieve criteria wordt anders een bron van betwistingen en geschillen.

Bouwnie vindt het wel spijtig dat minister Vanvelthoven de particuliere opdrachtgevers ontziet. Hier zijn nochtans ook veel misbruiken. De minister spaart hen omwille van politieke redenen maar Bouwunie is ervan overtuigd dat ook de consument zich ervan bewust moet zijn dat dumpingprijzen de markt ontwrichten en echt niet door de beugel kunnen. De minister moet ook op dit vlak maatregelen durven nemen.

Bouwunie zal in een overleg met de minister alvast de nodige suggesties doen om de noodzakelijke criteria in te vullen.
Build for Life