Algemeen

Bouwunie over aanpassing arbeidswet

Bouwunie is al langer vragende partij om de arbeidswet soepeler en werkbaar te maken, rekening houdend met de huidige tijdsgeest. Bouwwerkzaamheden uitvoeren volgens een strak stramien – werken in een vast uurrooster – is in de praktijk quasi onmogelijk. De gebruikte en verwerkte materialen in een gebouw zijn niet zo maar in een vast tijdstramien te drukken. Afwijkingen, punctuele uitzonderingen, onvoorziene of uitzonderlijke situaties vereisen in het huidig kader van de arbeidswetgeving een zware administratieve last en bieden zelden de juiste oplossing voor werkgevers en werknemers. Zo moet men voorafgaandelijk afwijkingen vragen, inspecties verwittigen, invoeringsprocedures doorlopen en dergelijke meer.

In de praktijk stellen bouwbedrijven zelfs vast dat ook de administratie, zijnde de inspectiediensten, niet steeds gewonnen zijn om zware administratieve afwijkingsprocedures toe te passen of toe te staan. Hierdoor worden de bouwbedrijven beknot in hun uitvoeringsmogelijkheden en worden ze bij wijze van spreken verplicht om de arbeidswet te overtreden. In andere gevallen staan bepaalde inspecteurs, met een zekere zin voor de nieuwe realiteit, oogluikend afwijkingen toe, maar bij het minste probleem of bij controle door een collega inspecteur uit een andere regio kijkt iedereen naar de letter van de tekst van de arbeidswet, waardoor opnieuw het bouwbedrijf de klos is. Alle rechtzekerheid is zoek voor een werkgever.

Zelfs indien werknemers vragende partij zijn voor meer soepelheid in hun uren of om tijdelijk meer te verdienen door meer overuren te presteren, kan hierop niet of uiterst beperkt ingegaan worden door de werkgever. Een werknemer heeft de mogelijkheid om 2 voltijdse jobs uit te voeren bij 2 verschillende werkgevers (dus 76 uren per week presteren). Heeft een werknemer slechts één werkgever, dan wordt hij beperkt tot 38 uren per week (40 uren in de bouw, als men rekening houdt met de rustdagen).

Het is volgens Bouwunie inderdaad hoog tijd dat deze rigide en ondernemingsonvriendelijke wetgeving dringend aangepast wordt aan de moderne noden van onze maatschappij en onze uitvoeringstechnieken. Zo moeten onder andere vlottende uren mogelijk zijn, alsmede beperkte tijdelijke overschrijdingen van de dagelijkse of wekelijkse arbeidsduur, zonder administratieve rompslomp. Het is niet alleen noodzakelijk om werkgevers uit de bouwsector meer rechtzekerheid te geven, maar tevens is het tijd dat de arbeidswet de werknemers de vrijheid geeft om meer te kunnen werken bij hun eigen werkgever, indien zij dit wensen.
Build for Life