Algemeen

Bouwunie ontevreden over actie van het ACV

Vertegenwoordigers van het ACV bezoeken op vrijdag 15 juni 2007 verschillende bouwplaatsen om de aanwezige werknemers te informeren over de arbeidsvoorwaarden, de gezondheid en de veiligheid binnen de bouwsector. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, is niet te spreken over deze actie. Bouwunie erkent de vakbond als gesprekspartner voor overleg en afspraken op bedrijfsoverstijgend niveau. Op ondernemingsvlak verkiezen zowel de werkgever als de werknemers van bouwKMO's het bestaande, goedwerkende informele overleg. Bouwunie is voorstander van het ordenen van dit overleg, vindt een reglementering hierover bespreekbaar, maar weigert de inbreng van welke structuur dan ook in bedrijven die zelfs voor hun normale bedrijfsvoering geen behoefte aan structuren hebben, wel integendeel !

Het ACV wil op zijn "nationale werfdag" de werknemers uit de bouwsector, ook de niet-leden en de leden van andere vakbonden, informeren over hun rechten zoals loon- en arbeidsvoorwaarden. De ACV-vertegenwoordigers sturen geen brief of mail om de bouwvakarbeiders te informeren maar bezoeken hen tijdens de werkuren op de bouwplaats. Bouwunie vindt dit een brug te ver.

Bouwunie erkent de vakbond als gesprekspartner om op bedrijfsoverstijgend niveau overleg te plegen en afspraken te maken. Overleg hierover is zelfs essentieel voor een goed sociaal klimaat in de bouwbedrijven. De afspraken rond het zaterdagwerk van het jongste sectoraal akkoord tonen aan dat Bouwunie de rol van de vakbonden erkent en ook met hen rekening houdt. Het akkoord maakt zaterdagwerk in bouwbedrijven waar geen syndicale afvaardiging is, slechts mogelijk als minstens 1 arbeider vrijwillig bereid is op zaterdag te werken (dit veronderstelt overleg met en inspraak van het personeel). Deze bedrijfsafspraak wordt vervolgens door de regionale beroepsorganisatie voorgelegd aan de gewestelijke vakbondssecretarissen die behoudends anomaliën de getroffen bedrijfsregeling conform het sectoraal akkoord medeondertekenen. Zijn er problemen dan worden deze uitgeklaard in de verzoeningscommisie van het paritair comité (dit is overleg op een sectoraal niveau).

Op bedrijfsniveau is het de taak van de werkgever om overleg te plegen met al zijn personeelsleden. Het inschakelen van tussenpersonen is voor het overleg in de bouwKMO uit den boze. In veruit de meeste bouwKMO's is er momenteel al informeel overleg tussen werkgever en werknemers. Dit is ook broodnodig. Anders kan de onderneming niet draaien. Bovendien kampt de bouwsector met een nijpend tekort aan arbeiders. Bedrijven die niet op een correcte en open manier met hun personeel omgaan, doen zichzelf de das om. Bouwvakarbeiders kunnen gemakkelijk en snel elders aan de slag.

Bouwunie wil bedrijven helpen om dit overleg tussen werkgever en werknemer nog beter te organiseren. Het heeft hierover recent nog een congres georganiseerd en praktische infofiches opgesteld met tips en advies voor de verschillende vormen van overleg tussen werkgever en werknemers van bouwKMO's.

Bouwunie aanvaardt echter geenszins dat de vakbond aanwezig is en rechtstreeks inspraak heeft in de KMO-bouwondernemingen. Bouwunie wenst niet dat er postjes met beschermde statuten gecreëerd worden. Dit is nefast en resultaatvernietigend binnen deze kleine tot middelgrote bedrijven. Bovendien zullen de vakbonden geenszins in staat zijn deze tienduizenden posten op te vullen met waardevolle kandidaten. Nu al zijn er bedrijven waar een syndicale afvaardiging wettelijk verplicht is, maar waar de vakbonden geen kandidaten vinden om ze te bemannen. Deze absurditeit nog uitbreiden werkt deloyale

concurrentie in de hand. Bedrijven die de last van geldverslindende structuren en beschermde statuten met zich moeten meesleuren, zullen niet meer kunnen concurrereren met bedrijven die ongemoeid worden gelaten. Bouwunie wenst enkel mee te werken aan een regeling die in alle KMO’s een gelijke uitwerking heeft en die geen extra kosten of administratieve lasten met zich meebrengt.

Zeggen dat er geen overleg is met het personeel in KMO's is de waarheid geweld aandoen en dit enkel en alleen met de bedoeling een leger aan beschermde werknemers te creëren in de bedrijven, waarvoor dan weer massa’s geld zullen nodig zijn om aan zogenaamde syndicale vorming te doen. Dat is een syndicaal liedje dat tot op de draad versleten is en in Bouwunie-oren geen enkele weerklank kan en zal vinden !

Overleg, communicatie en dialoog in de bedrijven: driemaal JA!
Syndicale structuren, beschermde statuten en miljoenen euro voor syndicale vorming in kleine en middelgrote bedrijven: driemaal NEE!
Build for Life