Algemeen

Bouwunie helpt bouwbedrijven correcte prijzen te berekenen

Gebrekkig management ten gevolge van een onvoldoende verfijnde kostprijsberekening is één van de belangrijkste oorzaken van faillissementen bij ondernemingen. Vooral opstartende ondernemingen berekenen hun prijzen in functie van de concurrentie en houden onvoldoende rekening met de kostprijs van hun product of dienst. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten Unie van het KMO-bouwbedrijf, stelde daarom per bouwactiviteit tabellen met rendementsnormen en richtprijzen op, zodat bouwbedrijven op een correcte manier de kostprijs kunnen berekenen. De eerste uitgave van deze tabellen is ondertussen zeventien jaar oud. Elke twee jaar actualiseert de Bouwunie haar gegevens. De nieuwste versie, met up-to-date informatie en een stapsgewijze introductie in de wereld van de kostprijsberekening, is nu beschikbaar.

Binnen de bedrijfswereld zijn er heel wat onderzoeken om na te gaan waarom firma’s overkop gaan. Deze tonen aan dat veel faillissementen te wijten zijn aan een slechte kostprijsberekening. Vooral bij jonge bedrijven. Twintig procent van de ondernemingen zijn nog geen vijf jaar actief. Ze beschikken dus niet over eigen rendementsnormen en prijzen. Ze baseren zich al te vaak op de concurrentie, wat een prijsverlagend effect tot gevolg heeft. “De bouwsector is zo verscheiden naar omvang en aard van de werken en is zo arbeidsintensief door de steeds wisselende moeilijkheidsgraad van de opdrachten, dat de aannemers nood hebben aan een degelijke kostprijsmethode”, stelt Bouwunie. Tal van bouwheren en opdrachtgevers hebben trouwens negatieve ervaringen met aannemers die een slechte prijszettingsmethode hanteren. De klant is niet zelden de dupe. De opdracht wordt onvoldoende uitgevoerd of er komen problemen achteraf. De aannemer komt in financiële problemen en personeelsleden verliezen hun job.

Bouwunie bracht daarom de uitgave “Calculatienormen en richtprijzen voor de woningbouw” uit. Deze databank bevat een verzameling van “calculatienormen” (d.i. tijdsnormen per eenheid). Ze geven weer hoeveel tijd een aannemer gemiddeld nodig heeft voor het uitvoeren van een bepaald werk. Vermenigvuldiging met het uurloon en in rekening brengen van de materiaalkost, geeft een richtprijs. Daarbij houdt Bouwunie rekening met alle elementen die van belang zijn bij de kostprijsberekening. Voor de directe kosten zijn de prijzen van materialen, de arbeidslonen en het inschakelen van onderaannemers van belang. Ook de indirecte kosten zoals administratie, verplaatsingen, huisvesting en bedrijfsmateriaal bepalen de kostprijs. “Vooral met deze indirecte kosten wordt zelden rekening gehouden”, zegt Bouwunie.

De “richtprijzen” zijn voor alle duidelijkheid geen minimum aan te rekenen prijzen. Het gaat hier om een basismodel voor een correcte kostprijsberekening. De vermelde prijzen zijn slechts basisgegevens die het bedrijf kan gebruiken om prijzen op maat te maken.

Ervaring

Heel wat ervaren aannemers werkten mee aan de opstelling van de rendementsnormen en richtprijzen. Ze zijn dus realistisch en worden regelmatig (minstens om de twee jaar) geactualiseerd.

Naast aannemers gebruiken ook architecten de Bouwunie-tabellen bij het opstellen van ramingen en verzekeringsexperten bepalen er schadeclaims mee. In scholen leren studenten op die manier tot een degelijk bedrijfsbeheer te komen. Bouwunie ontwierp calculatienormen voor aannemers ruwbouw, schrijnwerk, stukadoorwerken, schilder- en decoratietechnieken, centrale verwarming en sanitair en elektrowerken. Al deze beroepsgroepen kunnen in de tabellen modellen vinden om hun prijzen te berekenen. De tabellen zijn zowel in boekvorm als op CD-rom beschikbaar. De CD-rom-gegevens zijn gemakkelijk uitwisselbaar met onder meer architecten en leveranciers en kunnen eenvoudig aan elke bedrijfssituatie aangepast worden. Bovendien bevat de CD-rom een softwaremodule kostprijsberekening. De kostprijsgegevens zijn op die manier actief en gebruiksvriendelijk te hanteren in de kostencalculatie van de eigen onderneming.

Voor inlichtingen of bestellingen van het handboek en/of de CD-rom kan u terecht op het secretariaat van Bouwunie, tel. 02/238.06.09, e-mail: info@bouwunie.be, of via de website www.bouwunie.be (surf naar “shop”, prijzen vanaf 56,60 euro exclusief BTW).
Build for Life