Algemeen

Bouwuitgaven VS stijgen na half jaar weer

In de maand maart speelden zich twee gunstige ontwikkelingen af voor de Amerikaanse huizenmarkt. De bouwuitgaven, die sinds september 2008 dalen, namen met 0,3% toe tot een seizoensgecorrigeerd jaartotaal van 969,7 miljard dollar. Verder namen de aanstaande huizenverkopen meer dan verwacht toe.

De toename in bouwuitgaven is vooral toe te schrijven aan de overheid, die 1,1% meer, oftewel 308,7 miljard dollar, investeerde. De bouwuitgaven zijn in vergelijking met maart 2008 gedaald met 11%. De particuliere huizenbouw liet een afname van 4,1% tot bijna 266 miljard dollar zien, overige sectoren groeiden met 2,0%. Deze groei zit vooral in de bouw van onderwijsvoorzieningen en energiecentrales.

Starters op de woningmarkt komen in actie nu de prijzen zo gedaald zijn. Dit valt af te lezen uit de index van de nationale makelaarsvereniging NAR voor de verkoop van huizen waarvan het koopcontract reeds is getekend, welke steeg met 3,2% tot 84,6. In maart 2008 stond de index 1,1% lager op 83,7. De hoofdeconoom van NAR wil echter nog niet spreken van een herstel van de huizenmarkt, hiervoor is `enkele maanden van doorgaande groei nodig`.

Gebaseerd op: De telegraaf
Build for Life