Algemeen

Bouwsector speelt sleutelrol bij uitvoering van klimaatplan

De uitvoering van het Europese klimaatplan zou de Belgische burgers 2,5 miljard euro kosten. Maar volgens de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) moeten de burgers dit bedrag niet onmiddellijk ophoesten. Van groot belang is dat zij investeringen in isolatie en energiezuinige installaties nu zo snel mogelijk doorvoeren. Dan kan de jaarlijkse energiefactuur zo vlug mogelijk naar omlaag. Maar tegelijk moeten zij de kosten hiervoor over de jaren kunnen spreiden. Vandaar dat de overheid particulieren in staat moet stellen voor deze investeringen meer te lenen. Om dit mogelijk te maken heeft de VCB een concreet voorstel: waarborg vanuit de overheid dat de burgers het extra bedrag dat zij voor energiezuinige investeringen moeten lenen, nadien ook kunnen afbetalen, ook als het hun minder goed gaat.

Bij de verwezenlijking van de doelstellingen van het Europese klimaatplan speelt de bouwsector een cruciale rol. Dit geldt niet alleen voor de circa 40.000 nieuwe woningen die jaarlijks in Vlaanderen worden opgericht, maar des te meer voor de 1,5 miljoen woningen in Vlaanderen die van voor 1970 dateren, doorgaans te weinig geïsoleerd zijn en over energieverspillende verwarmingsinstallaties beschikken. Hun renovatie verloopt nog te traag. Jaarlijks zouden in Vlaanderen 55.000 daken moeten worden geïsoleerd. Op dit ogenblik zit men nog maar aan 10.000 dakisolaties per jaar.

Voor een hypothecaire lening gaat men ervan uit dat de aflossing niet meer dan een derde van het inkomen zou mogen bedragen. Op dit ogenblik is de rente weer licht gestegen en nemen ook de kosten van de bouwmaterialen toe. Om een woning te bouwen of te renoveren moeten de burgers nu ongeveer 15% meer lenen dan twee jaar geleden. Daarbij werd dan nog niet eens rekening gehouden met de bijkomende investeringen die de Europese regeling op de energieprestaties en het Europese klimaatplan vereisen.

De Europese richtlijn op de energieprestaties die nu al in Vlaanderen van toepassing is, alleen al vergt een extra investering van minimum 6.000 euro per woning. Als men in het kader van het Europese klimaatplan verder wil gaan, zal de extra investering oplopen tot meer dan 10.000 euro. Momenteel zijn banken terug strenger geworden bij het toekennen van hypothecaire leningen. Vandaar dat de Vlamingen moeilijk de extra middelen zullen vinden om een nieuwe woning te bouwen of een oude woning grondig te renoveren en daarbovenop nog eens te investeren in energiebesparende maatregelen. Vandaar ook dat de overheid particulieren in staat moet stellen om hiervoor een groter bedrag te lenen. Dit zou in het bijzonder moeten gelden voor investeringen die verder gaan dan het E 100-peil dat de regelgeving op de energieprestaties voorschrijft.

De overheid moet bijkomende garanties bieden aan de banken dat particulieren deze extra investering zullen kunnen terugbetalen. De Vlaamse overheid beschikt reeds over een instrument dat garanties biedt voor de afbetaling van de leninglast als de ontlener onvrijwillig werkloos of arbeidsongeschikt wordt, de zogenaamde ‘verzekering gewaarborgd wonen’. De VCB stelt voor dit verzekeringssysteem uit te breiden voor de extra financiële inspanningen die nodig zijn voor energiebesparende investeringen. Deze uitbreiding zou voor elke burger moeten gelden, zonder inkomensgrens.

De VCB stelt vast dat de dekking die de verzekering gewaarborgd wonen biedt, slechts uiterst zelden – maar in 3% van de gevallen – effectief moet worden aangesproken. Dat zal niet anders zijn voor de extra leninglast die door energiebesparende investeringen wordt veroorzaakt. De VCB heeft immers berekend dat deze investeringen de energierekening met 25 euro per maand doet dalen bij een bescheiden woning. Bij grotere woningen is de daling nog meer uitgesproken. Dankzij deze besparing krijgen particulieren meer geld beschikbaar om hun lening af te betalen. De overheidsgarantie vormt wel een cruciaal element van vertrouwen naar de banken toe en van zekerheid en bescherming voor de particulieren die hiervoor extra gaan lenen.

De VCB steunt de denkpiste van Essenzia, de federatie van de Belgische chemienijverheid, om in samenwerking met de overheid en de banken een isolatiefonds op te richten voor het isoleren van particuliere woningen. De VCB stelt voor dit fonds aan te spreken voor de uitbreiding van de verzekering gewaarborgd wonen.
Build for Life