Algemeen

Bouwsector meer last van kredietcrisis

De bouwsector wordt in bepaalde West-Europese economieën in toenemende mate geraakt door de kredietcrisis. Zo is het aantal in aanbouw genomen woningen in Groot-Brittannië en Ierland met meer dan 25 procent afgenomen.

Dat meldde de producent van buizen en leidingsystemen Wavin vrijdag in een tussentijds handelsbericht. "Dalende huizenprijzen en hogere hypotheeklasten leiden tot een afname van het consumentenvertrouwen en een vermindering van de verkoop van bestaande woningen", zei Philip Houben, bestuursvoorzitter van Wavin, over de regio Groot-Brittannië/Ierland. Als gevolg daarvan krijgt Wavin daar minder opdrachten voor reparatie en onderhoud.

Pond

Verder heeft de devaluatie van het Britse pond een negatief effect op de resultaten. Wavin behaalt bijna een kwart van zijn omzet in Groot-Brittannië en Ierland. Afgelopen februari maakte Wavin ook al melding van een scherpe daling van de vraag in deze landen.

Reorganisatie

Als gevolg van de verslechterende marktomstandigheden voert Wavin het tempo van een lopende reorganisatie in Ierland op. De te nemen maatregelen kosten Wavin 9 miljoen euro, dat ten laste gaat van het resultaat in het eerste halfjaar. Wavin verwacht dat de ingreep zich vanaf 2009 gaat terugbetalen.

In andere Europese landen is er wat betreft de marktomstandigheden sprake van een wisselend beeld. Houben: "De opkomende economieën van Europa overtreffen nog steeds West-Europa, maar vergeleken met de recordgroei vorig jaar, is het tempo aanzienlijk lager."

Omzet

Wavin verwacht in de eerste helft van dit jaar een omzet te behalen van 835 miljoen euro. Dat is 3 procent lager dan in dezelfde periode een jaar geleden als de effecten van wisselkoersen en overnames worden meegerekend. Wavin rekent op een winstmarge over het bedrijfsresultaat van 9 procent, terwijl deze in de eerste zes maanden van 2007 nog 13 procent bedroeg.

Voorzichtig

Wavin is voorzichtig als het gaat om de vooruitzichten voor de rest van het jaar. Marktomstandigheden zullen op korte termijn lastig blijven, maar op lange termijn gunstig.
Build for Life