Algemeen

Bouwsector lijdt onder prijsstijgingen grondstoffen

De staalprijzen stegen in 2004 gemiddeld met 60 tot 80%. Ook voor 2005 worden bijkomende prijsstijgingen verwacht. Zo meldt Agoria vandaag. Bovendien stijgen de prijzen van alle olieproducten en van talrijke andere producten en materialen die de bouwsector gebruikt. Bouwunie, de bij Unizo aangesloten unie van het kmo-bouwbedrijf, trekt aan de alarmbel. De aannemers worden geconfronteerd met leveranciers die de contractuele voorwaarden negeren en een hogere factuur sturen. Bouwunie adviseert de aannemers alert te zijn en opgedrongen prijsverhogingen te weigeren. Daarnaast kunnen aannemers de meerprijs vaak niet of onvoldoende doorrekenen aan de klanten. Bouwunie vraagt een algemene rondzendbrief waarin de overheid het ernstig nadeel van belangrijke prijsstijgingen erkent. Bouwunie raadt de aannemers aan prijsherzieningsformules op te nemen in hun offertes en contracten.

Het probleem van de prijsstijgingen beperkt zich niet tot het staal. Aannemers zien ook de prijzen van de olie en van andere producten en materialen snel stijgen. Hun leveranciers houden zich niet aan de contractuele afspraken en rekenen een hogere prijs aan, vragen een "dieseltoeslag" voor het vervoer van materialen, leveren te laat en/of te weinig en leggen plots andere betalingstermijnen op. Bouwunie adviseert de aannemers om alert te zijn en er bij hun leveranciers op aan te dringen om de contracten te respecteren.
De aannemers kunnen hun hogere kosten vaak niet of onvoldoende doorrekenen aan hun eigen klanten. Bouwunie raadt de aannemers aan om in hun offertes en contracten prijsherzieningsformules op te nemen zodat ze belangrijke prijsveranderingen in rekening kunnen brengen. Dergelijke prijsherzieningsformules worden meestal toegepast bij overheidsopdrachten. Bovendien hebben zowel de federale als de Vlaamse overheid vorig jaar op vraag van Bouwunie een rondzendbrief "staal" uitgebracht waardoor aannemers die voor de federale of Vlaamse overheid werken de forse staalprijsstijgingen kunnen aanrekenen.
Bouwunie vraagt alle overheden, zowel de federale als de gewestelijke, om een algemene rondzendbrief uit te brengen zodat de aannemers elke onverwachte sterke prijsstijging van bouwproducten of -materialen kunnen doorrekenen. De lagere overheden (zoals gemeenten, kerkfabrieken e.d.) moeten deze rondzendbrief ook toepassen.
Build for Life