Isolatie

Bouwsector kreunt onder te snelle verstrenging isolatie-eisen

Bouwsector kreunt onder te snelle verstrenging isolatie-eisen
“Honderdduizend bouwers lappen isolatieregels aan hun laars”, kopten enkele kranten vorige week. Een overdreven stelling, vinden architecten. De epb-regels voor isolatie en energie worden grotendeels wél correct nageleefd. Architecten zijn dan ook technisch erg goed onderlegd in de materie. De cijfers leggen volgens Netwerk Architecten Vlaanderen wel andere pijnpunten bloot. Meer dan de helft van de architecten (60% volgens een recente enquête) vindt de energie-eisen immers een ernstig tot heel ernstig struikelblok voor hun beroepsuitoefening. Ze stellen zich vragen bij de administratieve complexiteit van de aangifte, maar vooral de stijgende kostprijs die de regels veroorzaken. De energie-eisen verstrengen immers aan een dusdanig snel tempo dat de innovatie op het vlak van technieken en producteigenschappen moeite heeft om bij te benen. Ook moet de overheid meer werk maken van het sensibiliseren van bouwheren. Dat en andere zaken komen duidelijk naar voor uit een enquête die Netwerk Architecten Vlaanderen deze zomer hield bij zo’n 450 architecten.

Het is nochtans niet dat architecten niet mee aan de kar trekken. Zo antwoordde vorig jaar een derde van de architecten dat ze al erg goed vertrouwd waren met de toekomstige Bijna Energieneutrale Norm (BEN) voor nieuwbouw, die er pas in 2021 aankomt. Daartegenover staat dat aannemers en bouwheren nog achterop hinkten: volgens architecten was in beide groepen nog maar 5% op de hoogte hiervan.
Uit de enquête van deze zomer blijkt iets soortgelijks m.b.t. de campagne BENOveren, dat bouwheren wil aanzetten tot energiezuinig renoveren. De campagne is al iets meer dan een jaar aan de gang, en met effect, althans bij de architecten. Daar is al meer dan 70% van de term op de hoogte. Bij bouwheren haalt dat percentage echter de 40% niet. Amper een vierde van de architecten vindt de campagne een goede manier om te sensibiliseren.

Energiezuinig bouwen enkel voor de happy few?

Maar liefst 60% van de architecten vindt de energie-eisen een ernstig tot heel ernstig struikelblok. Het is administratief té complex geworden. Maar liefst 85% van de architecten doet niet meer zelf aan EPB-verslaggeving en besteedt dit uit.
De energieprestatieregelgeving is ook één van de factoren die het bouwen extra duur maakt. Dure bouwgronden en het mobiliteitsprobleem dragen daar ook toe bij, maar de energie-eisen zouden beter het tempo moeten volgen van de innovatie op het vlak van technieken en producten. De industrie heeft momenteel moeite om te volgen, waardoor de nieuwste innovaties erg duur zijn. Veel bouwheren beperken zich tot het leggen van extra PV-panelen om het verplichte E-peil te halen, of trachten de energie-eisen te ontwijken. Dit wordt echter steeds moeilijker, waardoor energiezuinig bouwen stilaan iets wordt wat enkel weggelegd is voor de happy few.

Ook interessant