Algemeen

Bouwsector huldigt bedrijven op Batibouw

Op woensdag 28 februari 2007 werden naar jaarlijkse gewoonte de Belgian Building Awards uitgereikt. BATIBOUW organiseert deze ceremonie in samenwerking met Bouwkroniek, de Confederatie Bouw, Immo Trends en Topbouw.

Architecture Awards
Voor deze editie van de Belgian Building Awards sloegen Immo Trends en Topbouw de handen weer in elkaar voor de uitreiking van de Architecture Awards. De prijzen voor “Niet-residentieel van het jaar”, “Residentieel gebouw van het jaar” kunnen aan zowel gerenoveerde, alleenstaande als gegroepeerde projecten worden uitgereikt. De “Prijs Cultureel Erfgoed” beloont een project met bijzondere aandacht aan ons architecturaal verleden. Deze kan naar zowel een herbestemmingproject als naar iemand die zich inzet om de patrimoniale en stedenbouwkundige rijkdom van ons land te bevorderen gaan.
Hoewel er tussen de ingediende dossiers voor de prijs “Residentieel gebouw van het jaar” erg mooie projecten zaten, voldeed er geen enkele aan de vooropgestelde eisen. Dit jaar dus geen winnaar in die categorie.

Architecture Awards 2007:

Niet-residentieel gebouw van het jaar:
- ‘De basis’ uit Westerlo van de architect Stramien voor de Provincie Antwerpen
- De Tandartspraktijk van Patrick Gheys in Rotheux door de architect Gil Honoré van AIUD
- De residentie William Lennox in Ottignies door de architect Artau (WINNAAR)
- Het kantoor- en logistiek gebouw van sierteeltbedrijf Floréac in Lochristi door de evr-Architecten (WINNAAR)

Prijs Cultureel Erfgoed:
- De Permekebibliotheek van de architect Stramien voor de stad Antwerpen
- Het Felixarchief van de architecten Robbrecht en Daem voor de stad Antwerpen (WINNAAR)

Innovation Awards
Technisch:
In samenwerking met de Confederatie Bouw, reikt men op Batibouw de Innovatie Award Technologie uit aan het bedrijf dat het meest innoverende product op de markt bracht. De winnaar wordt bepaald door een jury bestaande uit de Confederatie Bouw en het Wetenschappelijk en Technisch Centrum van het Bouwbedrijf (W.T.C.B.)

Laureaten:

- Vloeren D’Hondt voor hun nieuwe lijmmachine voor tegels (WINNAAR)
- SA Geltech voor hun ECOPAC
- Marchetta Industries NV voor hun etagestellingen voor dakwerkers

Design:
Niet enkel nieuwe technieken, maar ook vernieuwend design wordt in dit kader beloond. Het bedrijf met het meest vooruitstrevende design krijgt namelijk de Innovatie Award Design overhandigd. De jury die de laureaat hiervoor aanduidt bestaat uit vertegenwoordigers van de Orde van Architecten en de Associatie van de Interieurarchitecten.

Laureaten:

- De Futura van Gutman, verdeeld door Abel Falisse (WINNAAR)
- De Active Kitchen van Franke
- De “Mobi”-lijn van Wever&Ducré

Keien van Bouwkroniek
Voor de derde maal reikt bouwkroniek zijn “Kei” uit aan het Belgische bouwbedrijf dat de voorbije 5 jaar het snelste groeide. De “Nul Group” uit Hofstade-Aalst wint dit jaar de Kei van Bouwkroniek in de categorie grondverzet en wegen- en waterbouw. De andere genomineerden zijn “Roger Gehlen” uit Waimes en “Vanhulle” uit Zele.

Pit Antwerpen uit Kapellen kaapt de kei weg in de categorie algemene bouwbedrijven, voor “Kijk en Bouw” uit Menen en “Thomas & Piron” uit Our.

International Award
Om de knowhow van de Belgische bouwsector wat meer in de verf te zetten reikt Batibouw deze Award uit in samenwerking met de Confederatie Bouw, de Orde van Architecten, Trends Top Bouw en Bouwkroniek. De Award wordt uitgereikt aan een Belgisch bedrijf waar de volledige Belgische bouwsector trots op mag zijn. Dit jaar gaat de International Award naar de bouwgroep Besix voor hun werk en expertise en dit in zowel binnen- als buitenland.

Johan Beerlandt, gedelegeerd bestuurder van de groep, kwam de prijs persoonlijk in ontvangst nemen.
Build for Life