Algemeen

Bouwproductiviteit daalt door hoge temperaturen

De Vlaamse Confederatie Bouw (VCB) heeft kunnen vaststellen dat de bouwwerken dit jaar al heel wat vertraging hebben opgelopen door de uitzonderlijk strenge winter en de uiterst natte maanden april en mei. Door de hoge temperaturen van de laatste dagen krijgen de bouwbedrijven nu af te rekenen met een fors lagere productiviteit. De hittegolf valt bijzonder slecht omdat in de meeste regio’s nog welgeteld een week overblijft om projecten af te werken vooraleer de bouwvakantie officieel van start gaat.

Slechts in uiterst zeldzame gevallen kan een bouwonderneming haar werknemers tijdelijk werkloos stellen omwille van te hoge temperaturen. Het moet dan gaan om weersomstandigheden die de uitvoering van het werk onmogelijk maken. Maar dit komt bijna nooit voor. Er zijn haast geen werken die bij 30 graden en meer niet kunnen worden uitgevoerd.

Dat het werk er alleen maar lastiger door wordt of in fysisch moeilijkere omstandigheden moet worden uitgevoerd, is geen voldoende reden om tijdelijke werkloosheid in te roepen. De bouwbedrijven zullen dus bijna altijd blijven doorwerken. Zij kunnen hun werknemers bijna nooit omwille van het warme weer tijdelijk werkloos stellen. Wel moeten zij hun werknemers tegen de grote hitte beschermen.

De werkgever moet beschermingsmiddelen bezorgen aan de werknemers die aan rechtstreekse zonnestraling blootgesteld zijn (zonnebril, zonnecrème, hoofddeksel, schaduwruimte, e.d.). Hij moet er ook zorgen dat op al de bouwplaatsen voldoende aangepaste koele (fris)dranken voorhanden zijn. Bovendien moet de werkgever, als de temperaturen hoog oplopen, rusttijden toekennen. Hoe zwaarder het werk en hoe hoger de temperaturen, hoe langer de rustpauze moet duren. Voor licht werk bij 30° volstaat een rustpauze van 10 minuten na 110 minuten blootstelling aan warmte. Maar voor zwaar werk moet vanaf 28° na een half uur werk een half uur rustpauze worden toegestaan.

In beperkte mate kunnen bouwbedrijven dit probleem oplossen door de bouwplaatsen al op te starten vanaf 6 uur ’s ochtends. Maar dan nog zullen zij de hitte van de middag niet kunnen vermijden. Het gevolg is dat bouwwerken blijven doorgaan maar dat zij gepaard gaan met een sterk verlaagde productiviteit.

Marc Dillen, Directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw
Build for Life