Algemeen

Bouwmaterialenindustrie krijgt rake klappen

De producenten van bouwmaterialen zitten voorlopig in de hoek waar de klappen vallen. Het Economisch Bureau van de ING Bank voorziet in de toeleverende sectoren een koude sanering.

In een studie naar de sector bouwmaterialen voorspellen de economen van de ING ongemeen zwaar weer. Op zich ijlt de uitvoerende bouw al na bij economische tegenwind, de toeleveranciers zitten op een nog latere conjuncturele golf.

“Gezien de afhankelijkheid van de bouw mag het weinig verbazing wekken dat de omzetten in de toelevering sterk terugvallen. De bouwmaterialenindustrie en de winning staan relatief zwaarder onder druk”, constateert het sectorrapport.
Het Economisch Bureau voorspelt zware opdoffers voor de metaalindustrie. Bovendien kampt de houtindustrie met ernstige gevolgen van de geringe woningbouwproductie. De economen noemen de duur van de teruggang in de toeleverende industrieën opvallend. De afvallers bezwijken onder de concurrentiedruk in de veelal lokale volwassen markten, waar de afzet in hoge mate cyclisch en seizoengebonden is. De toeleverende bedrijven slagen niet om de prijsverhogingen van de inkochte grondstoffen en halffabrikaten af te wentelen op de afnemers.

Grillig
De economen van de ING waarschuwen voor steeds grilliger marktomstandigheden. De fluctuaties zijn door de fellere commerciële reacties groter dan voorheen. Het klimaat wordt bovendien ijziger door de terugtredende overheid. Door inkrimping van de overheidsopdrachten krijgen de conjuncturele cycli steeds scherpere kanten. “De terugtrekking van de overheid maakt de bouwmaterialenindustrie kwetsbaarder omdat de productie in de sector synchroon loopt met de bouwproductie”.
De toeleveranciers kenden tot 2001 een bijzondere bloeiperiode. Steeds meer taken werden - in een sprong van voorwaartse integratie - uit handen genomen van de aannemerij. Van geprefabriceerde ramen en kozijnen tot montage op de bouwplaats. De bouwmaterialenindustrie telde in 2001 bijna 1900 ondernemingen met een gezamenlijke omzet van 6,5 miljard euro. De tweeduizend houtbedrijven werkten 2,5 miljard bij elkaar. De metaalindustrie met zijn 14,1 miljard euro omzet en een personele sterkte van 100.000 medewerkers is slechts ten dele afhankelijk van de bouwindustrie.
Build for Life