Bedrijfsnieuws

Bouwfonds wil uitbreiden naar Scandinavië en Spanje

Bouwfonds zal binnenkort via overnames of samenwerking uitbreiden naar Scandinavië en Spanje. De vastgoedonderneming voert daarover al diverse gesprekken. “Die zijn zo concreet dat we dit jaar een stap zullen zetten in één van de betrokken landen”, zegt bestuursvoorzitter H. Rutgers.

Bouwfonds-bestuurder B. Bleker verwacht dat eerst een gezamenlijke onderneming met een branchegenoot wordt opgetuigd. Dat brengt minder risico met zich dan een overname. “Op die manier kunnen we rustig de temperatuur van het water in een nieuw land aanvoelen.” Bouwfonds is momenteel behalve in Nederland vooral actief in Frankrijk, Duitsland en België.

Aantrekkelijkst
Gelet op de woningmarkt lijkt een uitbreiding naar Spanje het aantrekkelijkst. Het huizenbezit onder Spanjaarden ligt hoog en de prijzen zijn de afgelopen jaren met gemiddeld 16 procent gestegen. Bovendien helpen de economische groei en de hoogte van de hypotheekrente een handje. Ook de omstandigheden voor woningbouw in Zweden zijn gunstig.

Toonaangevend
Bouwfonds, een volle dochter van ABN Amro, richt zich de komende jaren sterk op het buitenland. De winst zal ook meer op inkomsten van over de grens leunen. De vastgoedonderneming stelde zich eerder al ten doel om in 2010 een toonaangevende speler op de Europese vastgoedmarkt te zijn. “Het is logisch om daar de focus op te leggen”, aldus topman Rutgers.

Imca Vastgoed
Een overname van Imca Vastgoed is volgens hem dan ook ‘niet aan de orde’. Afgelopen weekeinde werd bekend dat het management van het voormalige vastgoedimperium van Erik de Vlieger een koper zoekt. Bouwfonds heeft vorig jaar met de overname van MAB al een grote slag geslagen op de Nederlandse markt. De projectontwikkelaar bouwt voornamelijk winkels en woningen, waardoor Bouwfonds zijn positie als marktleider in dat laatste segment verder heeft versterkt. Rutgers heeft er geen behoefte aan om via flinke overnames meer marktaandeel in Nederland te kopen.

Recordwinst
Bouwfonds heeft de nettowinst vorig jaar met 37 procent opgevoerd tot een recordhoogte van 285 miljoen euro. Het winstcijfer dat het vastgoedbedrijf rapporteert, ligt 16 miljoen euro hoger dan de nettowinst die het moederconcern ABN Amro maandag voor Bouwfonds presenteerde. Volgens Rutgers wordt dat verschil veroorzaakt door waarderingsverschillen. ABN Amro moet bijvoorbeeld nog goodwill - de overnamepremie - afschrijven op zijn dochter. Vanaf dit jaar zullen de winstcijfers die moeder ABN Amro en Bouwfonds zelf presenteren, gelijk zijn.

Groei
Bouwfonds heeft het afgelopen jaar bijna 10.000 woningen verkocht, waaronder 7333 in Nederland. De rest ging in Frankrijk, Duitsland en Tsjechië van de hand. De vastgoedonderneming verwacht dat de verkoop van huizen in Nederland dit jaar een lichte groei zal laten zien. Het bedrijf verwacht in 2005 een verdere groei van alle activiteiten. Bouwfonds treedt niet alleen op als projectontwikkelaar, maar zit ook in de financiering en het beheer van vastgoed. De bedrijfsonderdelen zullen dit jaar naar verwachting een vergelijkbare of iets hogere nettowinst opleveren dan in 2004.
Build for Life