Algemeen

Bouwfonds: traditioneel bouwen bespaart kosten

Bouwfonds zet de komende jaren in op de bouw van traditionele woningen. De projectontwikkelaar wil zo op de kosten besparen.

Als gevolg van de stagnerende woningmarkt is er aanzienlijke behoefte aan scherpgeprijsde huisvesting. Dat heeft directeur H. van Zandvoort van Bouwfonds Property Developement gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers meegedeeld.

Door met eenvoudige ontwerpen te komen of bouwstijlen te herhalen kan men volgens Van Zandvoort efficiënter bouwen. “Maak een ontwerp en zoek een aannemer die dat snel en goed kan bouwen”. Moderne architectuur brengt volgens hem meestal hoge investering met zich mee die zich in de huidige markt moeilijk terug verdient.
Naast eenvoudiger bouwen, wil Van Zandvoort in samenwerking met gemeenten de prijs van een nieuwbouwwoning drukken. Daarvoor moet het deel van de woningprijs dat naar de grond gaat zakken naar eenvijfde van de aankoopsom. “In sommige steden gaat momenteel 50 procent naar de grond. Dat is echt te veel”.
Om bouwplannen sneller uit te voeren, neemt Bouwfonds bepaalde taken, die normaal de gemeente uitvoert, over. Daarbij denkt de ontwikkelaar aan bijvoorbeeld de exploitatie van de grond waarbij het risico met de lokale overheid wordt gedeeld. Ook wil Bouwfonds meer vrijheid bij het opstellen van plannen.
Het aantal nieuwbouwwoningen dat dit jaar wordt opgeleverd, zakt volgens Van Zandvoort naar veertigduizend. Het afgelopen jaar bedroeg dat aantal tussen de vijftig- en zestigduizend.

Woningen
In 2002 steeg het aantal verkochte woningen bij Bouwfonds met 10 procent naar 5.613 waarmee Bouwfonds zijn marktaandeel heeft uitgebreid. Het aantal had volgens het vastgoedbedrijf hoger kunnen zijn, maar een dalend consumentenvertrouwen en moeizaam verlopende overheidsprocedures gooiden roet in het eten. Een deel van de hogere verkopen vindt zijn oorsprong in de overname van het Tilburgse De Wilde Projekt-management.
Bij een nettowinst van 127,2 miljoen euro heeft Bouwfonds volgens algemeen directeur H. Rutgers ‘een uitstekend jaar’ achter de rug. Het resultaat ligt daarmee bijna eenvijfde boven dat van 2001. De financieringstak – hypotheekverstrekking en beleggingen in commercieel vastgoed – zag het resultaat voor belasting met ruim de helft toenemen naar 134,5 miljoen euro.
Build for Life