Algemeen

Bouwfilms van Joris Ivens uit jaren dertig gevonden

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft drie verloren gewaande films van cineast Joris Ivens ontdekt in de archieven. Het zijn ‘zwijgende’ films uit 1930, die zijn gemaakt in opdracht van de Algemene Nederlandse Bouwarbeidersbond.

De films laten zien dat het in de jaren dertig met de veilige arbeidsomstandigheden in de bouw nog niet zo nauw werd genomen. Volgens het instituut beschouwde Ivens de opdracht van de Bouwarbeidersbond als een enorme uitdaging. Kenners vinden de film over de bouw, genaamd ‘Betonarbeid’, de interessantste van de drie. “Ivens had in deze film veel aandacht voor de vaardigheden van de betonvlechters. En onbedoeld belicht Ivens hoe slecht het met de veiligheid op de werkplek was gesteld anno 1930”, zegt mediahistoricus Bert Hogenkamp. De andere twee films gaan over de spoorwegbouw in Zuid-Limburg en over een vakantiekamp van jonge bouwvakkers.
De films worden komende winter tijdens het documentairefestival IDFA in Amsterdam vertoond. De Nederlandse filmpionier Joris Ivens overleed in 1989. Hij was onder meer bekend vanwege een aantal omstreden, communistisch getinte documentaires en films.
Build for Life